Obeležavanje godišnjice Novosadske racije u podne

Godišnjica Novosadske racije biće obeležena danas u podne na platou kod spomenika "Porodica".

Godišnjica Novosadske racije biće obeležena danas u podne na platou kod spomenika "Porodica".

Komemoracija će biti održana u znak sećanja na tragični događaj koji se odigrao od 21. do 23. januara 1942. godine, u kojem je stradalo preko 1.200 Novosađana.

Prisutnima će se obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potom će uslediti pomen Jevrejske zajednice koji će održati vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve će održati episkop bački Irinej. Grad je najavio i da će na Štrandu, kod spomen ploče, biti održan pomen, a i ove godine je predviđena mogućnost prevoza za sugrađane autobusima GSP sa Keja do Štranda.

Takođe, za 11 časova je najavljeno otkrivanje spomen-ploče porodici Čura koja je stradala u novosadskoj i čuruškoj raciji 1942. godine. Spomen ploča će biti postavljena na zgradi u ulici kralja Aleksandra broj 1. Ovaj događaj organizuje Grad Novi Sad, na inicijativu Udruženja za unapređenje srpske kulture i umetnosti i međunarodne saradnje "Adligat".

Delegacija SUBNOR-a, Pokrajinske vlade, kao i delegacija Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine juče su položile vence kraj spomenika "Porodica".

Podsetimo, dolaskom koalicije oko SNS na vlast u gradu, organizaciju je preuzela Eparhija bačka, pa se na komemoraciju više ne pozivaju SUBNOR i Pokrajina. Pre toga, dok su Novi Sad vodili DS i LSV, Crkva je odbijala da učestvuje na komemoracijama koje je Grad organizovao.

  • Goga

    23.01.2015 13:38
    obelezavanje je i opomena da se nikad ne zaboravi i ne ponovi. novi sad je grad u kojem zive narodi različitih nacionalnosti i kultura, lepo je videti nas slozne.
  • janakis

    23.01.2015 13:14
    rt
    Slava svim nevinim zrtvama koje su obijene samo zato sto su bili ciganim jevreji ili srbi, nista drugo nije bilo razlog, nisu bili borci nego civili, trudnice i deca..Gradonacelnik zna reda i kulture im parastos je obavljen u duhu kao se to radi.
  • Burger King

    23.01.2015 12:48
    Ko je ta crkva? Šta oni hoće uopšte? Gomila lezilebovića koja živi na grbači poštenih ljudi. Hrane ih gadostima i seju mržnju i još su masno plaćeni.

    Da žrtve mogu ovo da vide same bi rekle da ih se pusti na miru i okane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti