Nedostaje krv negativnog RH faktora

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine uputio je danas još jedan poziv svim davaocima koji su u prilici da daju krv, a poseban poziv upućen je davaocima čija je krvna grupa negativnog Rh faktora.

 

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine uputio je danas još jedan poziv svim davaocima koji su u prilici da daju krv, a poseban poziv upućen je davaocima čija je krvna grupa negativnog Rh faktora.

Portparol Zavoda za transfuziju Josip Bošnjaković objasnio je za 021 da je zbog praznika u prethodnom periodu bilo manje davalaca nego obično, te se pojavila potreba pogotovo za krvlju negativnog RH faktora A i 0 grupe.

Međutim, on dalje priznaje da su Novosađani vrlo savesni po pitanju davanja krvi i da nema pravila kada ima najviše davalaca. Poneki dolaze već od ranog jutra, a i ekstremni vremenski uslovi nisu razlog za smanjenje broja davalaca krvi.

Za sve one koji do sada nisu imali prilike da daju krv, važan je podatak da sam proces ne boli puno, da nije neprijatan, niti opasan. Procedura nalaže da se, pre davanja krvi, kratkim testom odredi krvna grupa i količina gvožđa u krvi, zatim se odlazi na kratak pregled kod doktora, pa tek na kraju sledi sam proces donacije krvi. Nakon toga, davalac krvi dobije i obrok kako bi se opravio.

Mobilne ekipe Zavoda će sledeće nedelje biti prisutne u Titelu, Kaću, Pivnicama, Despotovu i Novom Sadu gde će po sledećem rasporedu prikupljati krv:

26. januar – Titel, zgrada Opštine od 8 do 11 časova;
27. januar – Kać, Dom penzionera od 8 do 10.30 časova;
28. januar – jedna ekipa će biti u Pivnicama, u Vatrogasnom domu od 8 do 10 časova, a druga u Despotovu, u Zdravstvenoj stanici, takođe od 8 do 10 časova;
29. januar – Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, od 8 do 11 časova;
30. januar – jedna ekipa će raditi u fitnes centru World Class na Limanu, od 11 do 13 časova, a druga na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici, od 11 do 13 časova.

Radno vreme Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, Hajduk Veljkova 9a:
7-14 časova – svaki radni dan,
7-18 časova – prvi utorak u mesecu,
8-12 časova – prva subota u mesecu.

Info telefon: 48 77 980 i 48 77 972.

  • xy

    23.01.2015 18:08
    vise ne dajem krv
    Bilo bi dobro kad bi sistem bio onakav kakav bi trebao da bude, ali nije. Krv koju dajemo, zavod za transfuzinu prodaje privatnim klinikama, tako da za bolsnike u Klinickom centru uvek nedostaje, bez obzira koliko mi davali! Govorim iz licnog iskustva!
  • NIKI

    23.01.2015 14:13
    Vise ne!
    Nadam se da cete objaviti moj komentar .Naime vec 5 godina sam dobrovoljni davaoc krvi ali vise necu da budem iz jednog prostog razloga a to je neljubaznost osoblja u zavodu za tran.krvi Novi Sad.Tolika neljubaznost i enkultura se retko srece i u domovima zdravlja ,odnsosno nije mi ajsno ako ja dobrovoljno dajem pa imam osecaj kao da sam u zatvoru jer su svi nervozni ,nadrnadni i sk.tako da posle eto 5 godina od mene dosta dok se ne promeni stanje kod doticnih
  • David

    23.01.2015 14:02
    I ja
    Dolazimo Nenad i ja da vam damo krv!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti