FOTO: Obeležena godišnjica Racije

Godišnjica Novosadske racije, u kojoj je stradalo više od 1.200 Novosađana, obeležena je u organizaciji Grada na platou kod spomenika "Porodica".

Godišnjica Novosadske racije obeležena je u organizaciji Grada na platou kod spomenika "Porodica".

Položeni su venci i održan pomen žrtvama racije u kojoj je 1942. godine stradalo više od 1.200 Novosađana.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a pomen su služili ispred Jevrejske zajednice vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel i ispred Srpske pravoslavne crkve Episkop bački gospodin Irinej.

"Novosadski Holokaust kao zao zadah smrti opominje do kakve tragedije može dovesti netrpeljivost prema drugačijoj naciji i veri. Tu najtamniju stranicu istorije našeg grada nikada nećemo zaboraviti, ona nas obavezuje da budućim naraštajima usadimo ideju mira, kako se strašna vremena nikad ne bi vratila", naveo je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kod spomenika su položeni venci od strane predstavnika ambasade Mađarske i Izraela, a venca je u ime Republike položio ministar pravde Nebojša Stefanović. Vence su položili i predstavnici Udruženja potomaka žrtava Racije, zajednice Jevrejskih opština Srbije, novosadskih Jevreja i predstavnika romskih udruženja.

Sa broda rečne mornarice Vojske Srbije položen je venac u Dunav. Na komemoraciji je bio manji broj građana nego ranijih godina, koji su nakon oficijalnog dela zapalili sveće i položili vence kraj spomenika žrtvama Racije.

Pre komemoracije, u 11 časova je na zgradi u Ulici Kralja Aleksandra 1 otkrivena spomen ploča porodici Čura koja je stradala u Raciji.

  • ZNP

    23.01.2015 20:32
    ja
    Teodosije, ne odaje se pocast zrtvama radi SNS a ili neke patrije nego radi postovanja zrtava i ide se na parastos, ne zanimajuci nas ko je organizovaio i ko ce tamo biti. Sta ima lose sto neko ide organizovano, to je postovanje ljudi kojima je zivot oduzet na najgori moguci nacin.
  • siki82

    23.01.2015 20:22
    komentar
    Treba poštovati istorijsku tradiciju,ali isto i ukazati do čega sve može dovesti netrpeljivost prema drugoj naciji i veri,i da se to više nikad ne ponovi.
  • 23.01.2015 20:03
    Cirkus karikatura i neljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti