Svetska zdravstvena organizacija, svesna nužnosti obrazovanja svih aktera koji rukuju sa hranom i njihove odgovornosti za održavanje zdravstveno bezbedne hrane objavila je opšte primenjiv edukativni materijal - Pet ključeva za bezbedniju hranu. Oni obuhvataju održavanje čistoće ruku, odvajanje sirovih namirnica od kuvane hrane, termičku obradu hrane, čuvanje na sigurnim temperaturama, upotrebu sirovih namirnica i higijenski ispravne vode. Ovim porukama podstiče se dobra higijenska praksa na putu namirnica od farme do tanjira, sprečavaju se bolesti koje su povezane sa ispravnosti namirnica i promoviše razumevanje veze između zdravlja ljudi, životinja i očuvanja životne sredine.
Više od dvesta poznatih bolesti prenosi se hranom i procena je da svake godine blizu dva miliona ljudi umire od posledica bolesti čiji su uzročnici voda i hrana, kontaminirana štetnim mikroorganizmima i njihovim toksinima. Zdravstveno bezbedna hrana predstavlja značajno pitanje javnog zdravlja. Iako vlade u svetu ulažu velike napore za smanjenje rizika u hrani, pojava bolesti koje se prenose hranom ostaje značajno zdravstveno pitanje u zemljama u razvoju ali i onima koje su dostigle visok stepen razvijenosti.
Kako čuvati namirnice, kako organizovati domaćinstvo da se one zaštite od štetnih materija, kada i kako prati ruke i održavati higijenu na mestima na kojima se namirnice obrađuju, samo su neke od tema kojima će se baviti učesnici tribine: predstavnici APOS-a, Fondacije za razvoj domaćinstva i novosadske Medicinske škole "7. april".
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar