Tribina "Iz ugla umetnice: Par teza o rodnoj ravnopravnosti" u utorak u CK13

Tribina "Iz ugla umetnice: Par teza o rodnoj ravnopravnosti" održaće se u utorak, 4. juna u Omladinskom centru CK13.
Tribina "Iz ugla umetnice: Par teza o rodnoj ravnopravnosti" u utorak u CK13
Foto: 021.rs
Na tribini će govoriti Miloš Ćipranić (IFDT), Marica Rajković (FFUNS), Tanja Todorović (FFUNS) uz moderaciju Elene Kuzman (FFUNS).
 
Kroz analizu isečka iz filma "Riddles of the Sphinx" iz 1977. godine producentkinje Laure Mulvey, govornici i publika pokušaće da tumače kako izgleda svet i svakodnevne teškoće iz ugla jedne žene. 
Reč je o pokušaju da se stvarnost sagleda kroz ulogu glavne junakinje kao subjekta, a ne predmeta i objekta događanja, kao sopstva i ličnosti, a ne već unapred označene slike umetničkog dela. 
"Savremena filozofija umetnosti je otvorila važna pitanja kao što su: Da li je važna tačka gledišta onoga koji predstavlja određenu temu? Koliku ulogu igra značaj naratora u svakodnevnim životnim, ali i drugim složenim pitanjima? Može li se slika shvatiti u njenoj temporalnosti, ili isključivo kao mrtva, rigidna šema? Da li unutrašnji sklop motivacija druge osobe nešto što bismo analogno mogli porediti sa samim konceptom umetničkog dela, kao skrivenu pozadinu koja određuje temporalnu celinu, subjekt-slike i sadržaj pojavljivanja", pitaju organizatori.
 
Kroz neka od ovih pitanja, uključujući i to zašto je važno razgovarati o svakodnevnim problemima, otvoriće se diskusiju da li je moguće na jedan način pristupiti problemu rodne ravnopravnosti ili su nam potrebni mnogostruki medijumi u pokušaju da integralno razumemo poziciju žene koja se u mnogostrukim označavanjima nastoji pojaviti na autentičan način.
Tribina počinje u 18 časova.
 
Organizuje se kao podrška kampanji #NeSmeNazad za očuvanje i unapređenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, a uz podršku organizacije FemPlatz.

Teme

CK13
  • Zika zivac

    02.06.2024 09:02
    ko izmislja
    neko ili neki guraju intenzivno neke apstraktne teme koje zbunjuju prost svet. Prost svet zna samo za podelu žensko-musko. Bolje pitanje je postojili prost svet u ovo doba ludila?
  • Yy

    02.06.2024 07:51
    Yy
    Nevidim problem o rodnoj ravnopravnosti,žene i muškarci treba da rade,zive isto,kada smo ravnopravni,nepostoji slabiji i jaci pol,kao i izuzetci. Ili neko hoce zbog novca,protiv prirode?
  • Yy

    02.06.2024 07:50
    Yy
    Nevidim problem o rodnoj ravnopravnosti,žene i muškarci treba da rade,zive isto,kada smo ravnopravni,nepostoji slabiji i jaci pol,kao i izuzetci. Ili neko hoce zbog novca,protiv prirode?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič