Tribina o Bati Živojinoviću 25. juna zatvara prvu sezonu Filmskih priča

Tribina o glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, u utorak, 25. juna, zatvara prvu sezonu Filmskih priča Gradske biblioteke.
Tribina o Bati Živojinoviću 25. juna zatvara prvu sezonu Filmskih priča
Foto: 021.rs
Živojinovićevi glumački počeci vezuju se upravo za Novi Sad. Pohađao je Glumačku školu u Novom Sadu. 
 
Pred kamere je prvi put stao u filmu "Pesma sa Kumbare" Radoša Novakovića. Tada počinje jedna od najblistavijih karijera u domaćoj, ali svetskoj kinematografiji. 
Nizale su se uloge u filmovima "Poslednji kolosek", "Cipelice na asfaltu", "Klisura", "Mali čovek", "Rafal u nebo", da bi 1959. snimio film "Vlak bez voznog reda" u režiji Veljka Bulajića. Uloga Duje Briketa, Bati Živojinoviću je donela prepoznatljivost među širom publikom. 
 
Sa Veljkom Bulajićem ponovo sarađuje već naredne godine u filmu "Rat". Glumio je i u Bulajićevim filmovima: "Uzavreli grad", "Kozara" i "Bitka na Neretvi". Podjednako dobro je glumio u partizane, mlade buntovnike (Krst Rakoc), uobražene momke (Dr.) i likove sa margine društva u filmovima crnog talasa: "Neprijatelj", "Povratak", "Skupljači perja". Od uloga u filmovima crnog talasa posebno se izdvaja lik Miloša Bojanića u filmu "Tri" Aleksandra Saše Petrovića.
Iz tog perioda izdvaja se i uloga Marka Labudana u filmu "Breza" Ante Babaja. Značajne su uloge koje je otvario u filmovima Hajrudina Šibe Krvavca: "Diverzanti", "Most", "Partizanska eskadrila", a pre svih "Valter brani Sarajevo" koji je naišao na ogromnu popularnost u Kini. 
 
Njegov glumački opus sadrži oko 350 filmova i više od 70 serija od kojih se posebno izdvajaju "Građani sela Luga" i porodične serije Siniše Pavića "Bolji život", "Srećni ljudi" i "Porodično blago". Obeležio je odrastanja mnogih generacija. Sedam filmova u kojima je glumio našlo se u glavnoj konkurenciji Filmskog festivala u Kanu, a 14 je nominovano za nagradu Oskar. 
 
Tribina o Velimiru Bati Živojinoviću održaće se u utorak, 25. juna, u Čitaonici Gradske biblioteke, sa početkom u 19 časova. 
 
O njegovom životu i profesionalnom angažmanu govoriće nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke i osnivač Palić film festivala Radoslav Rale Zelenović i Batin sin Miljko Živojinović. Razovor će voditi sociolog i autor Filmskih priča Milan Rakić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič