Predavanje "Lektira Pavla Beljanskog" u Spomen-zbirci

Predavanje Antonija Simića "Lektira Pavla Beljanskog - od biografija i memoara do Servantesa i Dostojevskog" održaće se danas, 25. jula, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
Predavanje "Lektira Pavla Beljanskog" u Spomen-zbirci
Foto: 021.rs

Predavanje, koje je deo programa izložbe "Knjige Pavla Beljanskog: od beogradskog salona do muzejske zbirke", uvodi nas u bogati čitalački svet Pavla Beljanskog, u koji imamo uvid preko njegove zbirke knjiga sačuvane u Spomen-zbirci. 

U kolekciji knjiga darodavca i osnivača Spomen-zbirke, pored stručne literature, nalazi se i nemali broj naslova iz beletristike, od kojih mnogi spadaju u vrhunska dela svetske književnosti. U skladu sa svojim pozivom, diplomata Beljanski bio je okrenut i biografijama i memoarima poznatih i slavnih ljudi, u kojima je pronalazio priče slične onima u kojima je verovatno i sam učestvovao u nemirnim političkim vremenima. 
Za njega je naročito bila važna problematika Dostojevskog kojem je posvetio najviše pažnje, o čemu svedoči mnoga propratna literatura koju je koristio za tumačenje dela velikog ruskog pisca.
 
Tumačenje literature čitaoca uvek je i pokušaj da se osvetli njegov lik, te će analiza ovih dela ujedno predstavljati i jedno novo svetlo na lik Pavla Beljanskog.
 
Predavanje počinje u 19 časova.
  • Љиљана Ћук

    25.07.2024 21:07
    Антоније
    Браво!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič