Predavanje o umetnosti Save Sekulića i Ilije Bosilja u petak u Galeriji Matice

Predavanje "Bosilj i Sekulić: od naivne i marginalne do art brut umetnosti" održaće se u petak, 23. avgusta, u Galeriji Matice srpske.
Predavanje o umetnosti Save Sekulića i Ilije Bosilja u petak u Galeriji Matice
Foto: 021.rs
Ovaj događaj organizuje se u okviru pratećeg programa izložbe "Svesno napuštanje realnosti: Sava Sekulić i Ilija Bosilj".
Dvadeseti vek uvodi u svoje umetničko poglavlje specifični pluralizam savremene umetnosti. Ovaj se očitava u pojavi različitih pravaca i fenomena koji se ne mogu podvesti pod zajednički imenitelj. 
 
Težnja da se to ipak uradi dovodila je do jedne vrste getoizacije, gde su se radovi pre svega takozvanih naivnih i marginalnih umetnika posmatrali kao neravnopravni sa radovima školovanih umetnika. 
Konačno je došlo do prihvatanja, te su granice i podele unutar savremene umetnosti počele da se brišu. 
 
Stavljanjem radova Ilije Bosilja Bašičevića i Save Sekulića u ovaj širi istorijsko-umetnički evropski kontekst, govoriće se o teorijsko umetničkom značaju koji izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" ima.
Predavanje drži muzejska edukatorka GMS Jovana Simić, a događaj počinje u 19 časova.
 
Dodatno, tokom vikenda će biti održana i kustoska vođenja kroz pomenutu izložbu u 13 i 17 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Devarrow u sredu u CK13

Kanadski muzičar Grejem Ero, koji nastupa pod scenskim imenom Devarrow, održaće premijerni nastup u Novom Sadu i Srbiji u sredu, 11. septembra, u CK13.