Dva predavanja u završnici izložbe "Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca"

U poslednjoj nedelji iložbe Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca, u Muzeju Vojvodine, publika će imati priliku da čuje dva predavanja koja rasvetljavaju stvaralaštvo i životni put Vlaha Bukovca.
Dva predavanja u završnici izložbe "Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca"
Foto: 021.rs
U sredu, 4. septembra, od 20 sati, gost je prof. dr Igor Borozan koji će održati predavanje "Vlaho Bukovac i portreti srpskih vladara".  
 
Profesor Borozan donosi pred publiku priču o Vlahu Bukovcu kao jednom od najvoljenijih slikara srpskih vladara koji je jednako poštovan i angažovan i na dvoru Obrenovića i na dvoru Karađorđevića.
 
Takođe zapažene radove ostavio je i na dvoru crnogorske vladarske porodice Petrović, a zahvaljujući Titovim intervencijama mnoge njegove slike su zadržane u našoj zemlji i nisu poklanjane stranim državnicima.
U četvrtak, 5. septembra, od 20 sati, predavanje na temu "Kuća Bukovac – cavtatska hronika umetnikove ostavštine" održaće upravnica "Kuće Bukovac" Jelena Beželj i viša kustoskinja Helena Puhara.
 
Gošće iz Cavtata donose priču o rodnoj kući Vlaha Bukovca, danas muzeju. Prateći građevinske zahvate na kući, prvo u vlasništvu Bukovčevog dede Giuseppea Fagionija, a zatim njegovog sina Augustina i konačno, Vlaha Bukovca, prati se razvoj talentovanog umetnika, obeležen prekookeanskim putovanjima i studijama na pariškoj Akademiji, životom u Zagrebu, Cavtatu, Beču i Pragu, s fokusom na njegov cavtatski opus.
Tokom vikenda, 7. i 8. septembra, od 18 sati, autorke Aleksandra Stefanov i Tijana Stanković Pešterac održaće stručna vođenja kroz izložbu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Devarrow u sredu u CK13

Kanadski muzičar Grejem Ero, koji nastupa pod scenskim imenom Devarrow, održaće premijerni nastup u Novom Sadu i Srbiji u sredu, 11. septembra, u CK13.