Izložba "Slike/neslike - Iz budućnosti" od 17. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Izložba "Slike/neslike - Iz budućnosti" umetnika Dragomira Ugrena biće otvorena u utorak, 17. septembra u 19 časova.
Izložba "Slike/neslike - Iz budućnosti" od 17. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
Foto: Vladimir Popović
Autor izložbe je dr Miodrag Šuvaković, a kustoskinje su Jovana Trifuljesko i Danijela Halda.
"Izložba "Slike/Neslike - Iz budućnosti" predstavlja  rezultat dugogodišnjeg umetničkog istraživanja Dragomira Ugrena.
 
Ova izložba, rezultat saradnje s autorom Miškom Šuvakovićem, donosi nam niz novih radova, posebno koncipiranih za prostor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. 
"Kroz složene apstraktne kompozicije slika, Ugren nas poziva na dublje promišljanje o odnosu slike i prostora te o ulozi slikarstva u savremenom svetu. Njegova umetnost, utemeljena na spontanom procesu stvaranja, podstiče nas da se aktivno uključimo u doživljaj dela i oslobađa nas konvencionalnih načina gledanja. Izložba je popraćena publikacijom koja analizira postavku izložbe, umetnikov rad i i njegov kontekst", istakla je kustoskinja Jovana Trifuljesko.
 
Dragomir Ugren je aktivan na umetničkoj sceni od 80-ih godina dvadesetog veka, međutim njegova umetnička praksa se ne vezuje isključivo za vizuelni izraz. Višegodišnjim angažovanjem kao direktor i kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, kao i kroz ulogu urednika Projeka(r)t časopisa za vizuelne umetnosti, Ugren je podjednako doprineo umetničkim tokovima koliko ih je sam podržavao i kreirao.
 
"Moj rad nije programskog tipa, nekada je zasnovan na unapred utvrđenoj ideji, nekada nije, i često se formira tokom slikanja većeg broja različitih formata i oblika bez jasne ideje za šta će i u kojim situacijama i međusobnim rasporedima oni biti upotrebljeni. To je proces koji može da potraje od nekoliko dana do nekoliko meseci, nekada i duže. Često definitivan rad formiram tek u izložbenom prostoru od više samostalnih komada, koji nisu imali unapred predviđenu namenu, da se organizuju na sasvim određen način u nekoj većoj celini", rekao je Dragomir Ugren povodom izložbe.
 
Kroz svoju umetničku praksu Ugren istražuje odnos između vizuelnog opažanja i spoznaje. Njegova praksa se temelji na stvaranju sistema bojenih elemenata i optičkih struktura koje nisu unapred koncipirane, već nastaju kroz sam proces rada.
 
Izložba obuhvata instalacije koje su postavljene pažljivim planiranjem postavke, u kojoj slika poziva posetioce da se oslone na sopstveno čulno iskustvo. Ugren ne nudi gotova tumačenja, već stvara uslove za individualno otkrivanje vizuelnih odnosa i njihovog uticaja na telo posmatrača.
 
Izložba će biti otvorena do 20. oktobra.
  • Dilka

    04.09.2024 07:35
    mozak
    Koja lupancija oko "nicega na zidu". A tek umetnikovo objasnjenje da "stvara" danima, nedeljama, mesecim,....... Ko tebe tipe izdrzava? I zarad cega? Motikicu u umetnicke "stvaralacke rucice - da platis po koji racuncic koji "zivot izdaje".
    Dok je "kriticara" koji cene tako nesto, i zaneth koji to kupuju imacemo crtu na zidu kao umetnost.
    Prelistajte monografije Olje Ivanjicki ili nekog starijeg naseg umetnika i videcete sta je LEPO i stvarano do najsitnijeg detalja. Daaaaaaaaaaaanima ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Devarrow u sredu u CK13

Kanadski muzičar Grejem Ero, koji nastupa pod scenskim imenom Devarrow, održaće premijerni nastup u Novom Sadu i Srbiji u sredu, 11. septembra, u CK13.