Premijera opere "Demon" 21. septembra otvara sezonu u Srpskom narodnom pozorištu

Opera "Demon" biće premijerno izvedena 21. septembra u Srpskom narodnom pozorištu, što predstavlja početak sezone pozorišta.
Premijera opere "Demon" 21. septembra otvara sezonu u Srpskom narodnom pozorištu
Foto: SNP
Operu "Demon" Antona Rubinštajna, u režiji Dmitrija Bertmana i pod dirigentskom palicom Željke Milanović biće izvedena na sceni "Jovan Đorđević". Opera se izvodi na ruskom jeziku.  
 
Ovom Rubinštajnovom operom Srpsko narodno pozorište obeležava dva jubileja - 195 godina od rođenja i 130 godina od smrti slavnog kompozitora.
Direktor Opere SNP-a Željko R. Andrić ne krije svoje zadovoljstvo što za ustanova kulture pozorišnu sezonu otvara upravo operskom premijerom.
 
"Veoma sam zadovoljan što sezonu otvaramo premijerom Demona Antona Rubinštajna, koji se u našoj zemlji nije igrao gotovo sto godina. Publika od ove opere može da očekuje nešto potpuno novo u našem repertoaru. Scenografija je efektna, a u tri predstave, koliko je planirano u septembru, imaćemo i nekoliko gostiju, među kojima su: mladi i već proslavljeni bariton Stefan Hadžić, talentovani tenor Ermin Ašćerić, dok će Tamaru, pored Maje Andrić, tumačiti i Mina Gligorić i Ljupka Rac", kaže Andrić i dodaje da se nada da će publika prihvatiti ovu operu i da će se dugo zadržati na repertoaru SNP-a.
Direktno iz Helikon opere iz Moskve stigao je asistent reditelja Ilja Iljin, koji svakodnevno radi sa umetnicima u Srpskom narodnom pozorištu. 
 
Za kostime i scenografiju zaslužan je nemački umetnik Hartmut Šerghofer, koreograf je ruski umetnik Edvaljd Smirnof, a hor priprema Vesna Kesić Krsmanović. 
 
Osim prvaka, solista i hora Opere, u predstavi učestvuju i Orkestar i Balet SNP-a. Raskošne kostime i scenografiju SNP je dobio na poklon od Helikon opere.
 
"Rad na predstavi je intenzivan, ali ujedno sam vrlo zadovoljan kako sve teče. Svi su se postavili vrlo profesionalno i daju sve od sebe; oduševljen sam time koliko talentovanih pevača ima ovde, kao i načinom na koji radi dirigentkinja Milanović. Mislim da s punim pravom možemo da očekujemo veliki uspeh i nadam se da će i publika imati jednak utisak", kaže asistent reditelja Iljin.
 
Opera Demon je pripremana prvobitno u troprodukciji Helikon opere iz Moskve, Gradskog pozorišta iz Nirnberga i Nacionalne opere iz Bordoa. Međutim, usled ratnih okolnosti rad na njoj je obustavljen i, zahvaljujući saradnji između Helikon opere i SNP-a, opera će se izvesti pred novosadskom publikom, a osim premijere, zakazane su i dve reprize, i to za ponedeljak, 23. septembar i sredu, 25. septembar.
 
U podeli su Stefan Hadžić, Stefan  Pavlović, Željko R. Andrić, Maja Andrić, Mina Gligorić i Ljupka Rac, koji će pevati Demona i Tamaru; potom Goran Krneta, Branislav Cvijić, Stevan Karanac, Marina Pavlović Barać, Višnja Radosav,  Ermin Ašćerić, Saša Štulić, Jana Cvetković, Violeta Srećković i Mihajlo Slavnić.
 
Opera Demon ruskog kompozitora Antona Rubinštajna pred srpskom publikom će biti nakon pauze od gotovo jednog veka. Libreto je priredio Pavel Viskovatov prema istoimenoj poemi Mihaila Ljermontova, koji je delo redukovao nekoliko puta, a konačna verzija je objavljena tek nakon pesnikove smrti. Delo je u nekoliko navrata bilo i osporavano, čak i zabranjeno sve do 1860. godine. Danas se u Rusiji često izvodi, dok je na Zapadu sasvim suprotno.
 
Tema opere je univerzalna - borba dobra i zla, svetlosti i tame, anđela i demona i njegovog pogubnog uticaja po ljudsku sudbinu.
 
Početak opere je u 19 časova.
Premijeri opere Demon prethodiće tribina pod nazivom "Pozorišni razgovori: U susret premijeri opere Demon" kada će o samom delu i procesu rada govoriti umetnici koji rade na operi, a prisutni će čuti i tri arije iz same predstave. Tribina je zakazana za 16. septembar u 18 časova, a ulaz na ovaj događaj biće besplatan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Devarrow u sredu u CK13

Kanadski muzičar Grejem Ero, koji nastupa pod scenskim imenom Devarrow, održaće premijerni nastup u Novom Sadu i Srbiji u sredu, 11. septembra, u CK13.