Izložba "Molitva kao Milosrđe. Alfons Muha i Predrag Đaković" u Galeriji Matice srpske

Izložba "Molitva kao Milosrđe. Alfons Muha i Predrag Đaković" biće otvorena danas, 20. septembra, u Galeriji Matice srpske.
Izložba "Molitva kao Milosrđe. Alfons Muha i Predrag Đaković" u Galeriji Matice srpske
Foto: Galerija Matice srpske
Nakon prošlogodišnje izložbe "Paja Jovanović i Gustav Klimt", Galerija Matice srpske ove jeseni ponovo predstavlja dijalog između dva stvaraoca.
 
Izložba "Molitva kao Milosrđe" spojiće češkog slikara Alfonsa Muhu, koji je stvarao u drugoj polovini 19. veka i prvoj polovini 20. veka, i Predraga Đakovića, savremenog srpskog umetnika koji živi i stvara u Pragu.
Publika će imati priliku da se prvi put sretne sa monumentalnim delom Alfonsa Muhe Milosrđe – Charitas iz 1886. godine i tri crteža iz njegove zrele faze stvaralaštva, koji su u privatnim zbirkama čeških kolekcionara. 
 
Muhina dela inspirisala su Predraga Đakovića za stvaranje umetničkih radova i instalacija. Devet kompozicija Predraga Đakovića izvedenih u različitim materijalima, zajedno sa četiri dela Alfonsa Muhe, tumače na savremen način tragediju naše civilizacije u uskomešanom istorijskom toku.
Alfons Marija Muha (1860–1939) bio je češki slikar i jedan od najzanačnijih umetnika pokreta Art Nuvo. Slikarstvo je studirao u Minhenu i Parizu, a veliku pažnju javnosti i likovnih kritičara privukao je izradom najpoznatijih postera, reklama, ilustracija, ali i slikanjem čuvene Slovenske epopeje. Danas su njegova dela deo brojnih muzejskih i privatnih kolekcija, dok u Pragu postoji jedinstven muzej posvećen ovom umetniku.
 
Predrag Đaković (1964) je srpski savremeni umetnik koji već četrdeset godina živi i radi u Pragu. Prve časove crtanja pohađao u čuvenoj beogradskoj Šumatovačkoj ulici kod Sergeja Jovanovića, da bi potom završio Likovnu akademiju u Pragu. Samostalno je izlagao u Jugoslaviji, Čehoslovačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Holandiji, Španiji, Engleskoj i Crnoj Gori. Dobitnik je više nagrada za svoj rad, a njegova dela se nalaze u značajnim umetničkim kolekcijama širom sveta. 
 
Otvaranje je u 20 sati.
 
Izložba će biti postavljena do 17. novembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič