"Uhvati film" od 9. do 13. oktobra u KCNS: Najpristupačniji filmski festival u regionu, 25 filmova

Međunarodni filmski festival "Uhvati film" održaće se od 9. do 13. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada.
"Uhvati film" od 9. do 13. oktobra u KCNS: Najpristupačniji filmski festival u regionu, 25 filmova
Foto: 021.rs
Festival donosi nove kratkometražne filmove na temu invaliditeta, koji menjaju perspektive, ali i diskusije što otvaraju tabu teme i podstiču na dijalog.
 
Kao i prethodnih godina, 22. "Uhvati film" najpristupačniji je filmski festival u regionu - svi filmovi su audio-opisani i sinhronizovani na srpski, govorni segmenti prevode se na srpski znakovni jezik, a Bioskop Kulturnog centra Novog Sada, gde se održava festival, ima ulaz u ravni i toalet za osobe sa invaliditetom.
Time je Festival pristupačan slepim i slabovidim osobama, gluvim i nagluvim, kao i osobama sa motoričkim invaliditetom.
 
Uhvati film je jedinstven jer je jedini filmski festival u Srbiji koji u žiriju ima slepu osobu - Suzanu Ristanić, koja zajedno sa drugim članovima ravnopravno odlučuje o tome koji filmovi će biti nagrađeni.
Na programu su filmovi iz svih krajeva sveta.
 
Ukupno 25 filmova iz 18 zemalja sveta biće prikazano pred publikom u Novom Sadu. Filmovi su kratkometražni, raznolikih žanrova i prenose poruke tolerancije, ravnopravnosti i želje za akcijom.
 
Govore o životnoj realnosti, diskriminaciji, socijalnoj nepravdi i neprivilegovanosti, ali i o najčistijim ljudskim emocijama: ljubavi, tuzi, empatiji i solidarnosti. Pokazuje snagu i vrednost svakog pojedinca, ali i važnosti sistemske podrške i poštovanja zagarantovanih ljudskih prava.
 
Festival se svečano otvara u sredu 9. oktobra u 18 sati u Kulturnom centru Novog Sada, kad je na repertoaru izbor nagrađenih filmova od prošle godine: "Oči su mi tamo gore", "Sigurni kao kuće", "Grejs" i "Najosnovnije stvari". To je prilika da se publika priseti snažnih i dirljivih priča o položaju osoba sa invaliditetom, o izazovima i poteškoćama, ali i o podršci i rešenjima.
 
Filmski takmičarski program realizuje se od 9. do 13. oktobra od 18 časova u Kulturnom centru Novog Sada, nakon čega slede tribine: "Pravo na uključivanje" (četvrtak, 10.10. u 18 sati) i "Pravo na starost" (petak, 11.10. u 18 sati)
 
Na tribini "Pravo na uključivanje" diskutovaće se o pogledanim filmovima i govoriti o uključivanju žena sa invaliditetom u organizacije civilnog društva.
Gošće će biti Milesa Milinković, direktorka "Uhvati film" festivala, aktivistkinja i teoretičarka invalidnosti (obratiće se preko ekrana,) i Svjetlana Timotić, predsednica organizacije "Iz kruga Vojvodina". One će govoriti o pristupačnosti aktivnosti organizacija civilnog društva i dati preporuke dobre prakse. Ovaj segment Festivala podržala je Rekonstrukcija ženski fond.
 
Ulaz je besplatan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič