Promocija knjiga o Novosadskom pozorištu u petak

Povodom pola veka postojanja Novosadskog pozorišta, tri autora (Kornelia Goli, Zoran Maksimović i Vladimir Kopicl) napisala su dva zasebna izdanja o tom teatru, na mađarskom i na srpskom jeziku.
Promocija knjiga o Novosadskom pozorištu u petak
Foto: 021.rs
Promocija ovih knjiga održaće se u petak, 25. oktobra, u foajeu Novosadskog pozorišta.
 
Dr. Kornelia Goli: Neka bude pozorišta! – Pola veka Novosadskog pozorišta
 
Dr. Kornelia Goli je stvorila nesvakidašnju zbirku podataka – istoriju pozorišta. Pre svega, možemo čitati duge intervjue ("Sve manje razgovaramo", piše i sama u predgovoru), sećanja, a mogu se videti i pronađeni rukopisi. O neprestano promenljivoj estetici pozorišta pozorišni stvaraoci razgovaraju sa autorkom, koja je i sama bila stvaralac i učesnik u ovoj istoriji. "Neka bude pozorišta!" je ispričana istorija, opipljiva istorija, živi spomenik. Spomenik o pedeset godina jednog pozorišta.
Zoran Maksimović, Vladimir Kopicl: Pola veka Novosadskog pozorišta
 
Izdanje napisano na srpskom jeziku, pristupa istoriji Novosadskog pozorišta iz dva ugla. Prvi deo, delo Zorana Maksimovića - teatrologa, istoričara pozorišta i direktora Muzeja pozorišta Vojvodine - istražuje činjenice, imena i naslove, kako bi dao osnovu za razumevanje proteklih pedeset godina.
 
Vladimir Kopicl - pesnik, esejista i kritičar - sa druge strane prilazi temi mnogo slobodnije, piše iz ugla esejiste koji je lično pratio čitavu istoriju pozorišta. On na papiru beleži sve ono što je tokom godina kao posmatrač uočio u Novosadskom pozorištu. Ova dva dela stapaju se u celinu u ovoj monografiji, u kojoj se prepliću podaci i lična percepcija, počev od predstave "Mačja igra" do "Bilo jednom u Novom Sadu".

Promocija počinje u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Filmski front počinje u četvrtak

Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski front počinje u četvrtak, 24. oktobra, u Kulturnom centru Novog Sada i trajaće do nedelje, 27. oktobra.