"Kod Đure": Ko dočekuje posetioce Dunavskog parka?

Na ulazu u Dunavski park sa Bulevara Mihajla Pupina posetioce dočekuje spomenik slikaru i pesniku Đuri Jakšiću.
"Kod Đure": Ko dočekuje posetioce Dunavskog parka?
Foto: 021.rs
Bronzana figura je popularna, pa brojni posetioci ne propuštaju priliku da se fotografišu tako što "sednu kod čika Đure". 
Spomenik posvećen slikaru i pesniku koji se smatra jednim od najznačajnijih predstavnika srpskog romantizma, postavljen je u Dunavski park prilikom obeležavanja 150 godina od Jakšićevog rođenja, 1982. godine.
Autor je čuveni Jovan Soldatović, koji je izradio spomenik visine 175 centimetara. Na postamentu spomenika nalazi se bronzana ploča na kojoj piše: "Đuri Jakšiću, s ljubavlju i poštovanjem".
 
Na ovaj način grad se odužio velikom umetniku koji je u Novom Sadu živeo u dva navrata. 
 
Jakšić je rođen u Srpskoj Crnji, a život ga potom vodi u Segedin, Temišvar, Peštu. Nakon toga sledi revolucionarna 1848/49. godine. Posle neuspeha revolucije, u kojoj je učestvovao kao dobrovoljac, Jakšić počinje češće da menja prebivalište i tada počinje i njegov umetnički rad. 
 
U Novom Sadu prvi put boravi duže tokom 1855. godine, nakon čega odlazi u Srbiju gde će biti učitelj i konačno će se naseliti u Beogradu na Skadarliji gde će živeti boemskim životom. Putevi su ga navodili u Novi Sad i kasnije, a nešto duže je živeo u gradu 1862. godine. 
 
 
Đura Jakšić, iako je pokazao talenat i za života postao cenjeni pisac i slikar, veći deo života je proveo u oskudici.
 
Zahvaljujući svom stvaralaštvu, Jakšić je ostao prisutan u školama, ali i u javnim obeležjima.
 
Upravo spomenik Jakšiću u Dunavskom parku jedno je od najpoznatijih obeležja u novosadskim parkovima. Zahvaljući svom izgledu, te mogućnosti da mu se sedne u krilu, Jakšić se našao na fotografijama brojnih posetilaca parka. 
Zanimljivo je da ovakav spomenik, nekoliko centimetara manji, postoji i u Beogradu. U prestonici se nalazi ispred kuće u kojoj je Jakšić živeo i umro, u Skadarlijskoj 34. U ovom starom zdanju danas je smeštena ustanova kulture.
 
Kao što je Đura u Novom Sadu jedan od simbola Dunavskog parka, tako je i u Beogradu spomenik posvećen umetniku jedno od znamenitosti čuvene Skadarlije. 
 
Realizaciju ovog teksta podržala je Turistička organizacija Novog Sada.
  • Божа Пуб

    08.08.2023 15:50
    Каже народна а коцкарска пословица : Таква тура утера ти Јакшић Ђура то је када те неиде на картама а када те иде : Утера ти Акака јазачки попа сад те кренуло

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Graditelj socijalističkog Novog Sada

Ko se prethodnih dana prošetao do Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) imao je priliku da se upozna sa radom čoveka koji je oblikovao izgradnju Novog Sada tokom socijalističkog perioda.

Novi Sad koji sanjamo

Aktuelna vlast je preko svake mere izgradila i uvećala grad podno Petrovaradinske tvrđave.

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.