Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji.
Jedino što bi vam moglo zapasti za oko je goveđe meso umesto onog koje smo inače navikli da vidimo u pasulju - suvog svinjskog mesa ili kobasica, prenosi
B92.
Naravno da vi možete staviti ono šta vam se više sviđa.
Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smete da promešate pasulj. Ako to napravite ranije, zrna bi se mogla raspasti i pretvoriti u kašu. Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suvi pasulj.
Sastojci:
120 g pasulja
8 g brašna
25 g crvenog luka
1 čen belog luka
10 g šargarepe
kašika koncentrata paradajza
100 g goveđeg mesa
20 g masti ili ulja
na vrh noža tucane paprike
na vrh noža bibera
prstohvat sušenog peršunovog lista
jedan lovorov list l
so
Priprema:
Natopite i stavite da kuvate pasulj.
Pasulj potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mestu da se natopi 1-3 sata.
Zatim ocedite vodu u kojoj je bio pasulj, pa ga stavite u posudu, nalijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta od proključavanja.
Dinstajte povrće
U međuvremenu na deo zagrejane masnoće dodajte polovinu sitno seckanog luka i šargarepu, izrezanu na sitnije kockice ili narendanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.
Sve zajedno dinstajte dok ne ispari voda, skinite s vatre i stavite sa strane.
Dodajte ostatak povrća u pasulj
Iz prokuvanog pasulja ocedite vodu, pa dodajte polovinu sitno seckanog luka i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.
Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode dok sve ne omekša.
Napravite zapršku
Preostalu masnoću zagrejte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno seckani beli luk.
Dodajte začine u pasulj
Kada pasulj omekša, dodajte lovorov list, koncentrat paradajza prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno mešanje pasulja da se ne stvore grudvice.
Pasulj sa zaprškom kuvajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuvanje završeno, dodajte biber, sitno seckan peršunov list i po potrebi još soli.
Napomena: Pasulj se pri kuvanju ne sme mešati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 6
IvicaM
Kuvar
I mali savet kuvara:
Dodajte kima. Ako pasulj zakaže, kim neće!
Vojno grlo
I to smo mi, Vojna grla, mahom znali. Kao i Patton…
Negde, pre 15-20 godina, kuhinje su centralizovane, pa se sada npr. u NS kuva samo u kasarni Majevica i snabdevaju se svi ostali vojni resori, pa i Rečna flotila ("Mornarica").
Tu dolazimo do drugog problema.
Vojska je nekada imala i svoje farme gde se proizvodila hrana, ali i školske centre (veće kasarne sa restoranima), gde se školovali kuvari! Učili su ljude da budu kuvari u rezervi, ali time su dobijali hleb u ruke. Kada izađu iz Vojske, bili su kuvari! A onda, volj' im da rade u društvenoj menzi (i to ga biloooooo, ih!), u kafani il’… Danas je strašan nedostatak kuvara. Eto, uvozimo ih sa dalekog istoka.
Identično je i sa vozačima. Negda su se školovali u Beloj Crkvi, Slavonskoj Požegi… Takođe, hleb u ruke! A danas, ko tako temeljno obučava vozače kao što je to Vojska radila. Eto, i njih uvozimo…
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar