Koristi se kao slatko-slani začin uz mnoga jela. Iako on sam nema dugu istoriju, obogatiče i brojna tradicionalna jela raznih svetskih kuhinja.
Zahvaljujući tome što dobro ide uz najrazličitija jela sve ga češće nalazimo u modernim receptima. Vrlo lako ga možete pripremiti i sami.
Osvežen jabukovim sirćetom i paradajzom, a i dalje s dovoljno slatkoće, koju daje karamelizovani luk, te blage ljutine, ovaj džem će zadovoljiti i najizbirljivija nepca i oživeti i najdosadnija jela.
Za početak ga probajte ga s tostom i jajetom, u sendvičima sa sirom, burgerima ili s krekerima i kozjim sirom. Džem od slanine može stajati u frižideru do dve nedelje u hermetički zatvorenoj tegli.
Sastojci:
- 340 g slanine, iseckane na kockice (stranica otprilike pola centimetra)
- 1 veća glavica luka, sitno iseckanog
- 3 čena belog luka, samlevenog
- 1 halapinjo papričica, prepolovljena, očišćena od semenki i samlevena
- so
- biber
- 50 g smeđeg šećera
- 50 ml jabukovog sirćeta
- 1 paradajz srednje veličine, očišćen i iseckan na kockice veličine kockica slanine
- 2 kašike paste od paradajza
Priprema:
U sudu od livenog gvožđa srednje veličine pržite slaninu na umerenoj vatri povremeno mešajući, dok ne postane hrskava, oko 11 minuta.
Odlijte višak masti, ostavite tek toliko da dno bude pokriveno.
Dodajte luk, beli luk i halapinjo papričicu u sud u kom ste pekli slaninu i začinite solju i biberom. Dinstajte na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok luk ne omekša, oko 12 minuta.
Umešajte smeđi šećer i kada luk počne da se karamelizuje (trebaće mu oko osam minuta) dodajte sirće i kuvajte dok se malo ne redukuje, dva do tri minuta.
Dodajte prženu slaninu, paradajz i pastu od paradajza, delimično poklopite i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok ne nastane gusti džem, oko 45 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
Prebacite džem od slanine u teglu i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što je zatvorite poklopcem.
Komentari 3
Bns
Kakav crni džem!
Zna se šta je džem tehnološki, ili tradicionalno - voće, voćna pulpa, kaša ili pire uz dodatak šećera.
Ovo može biti namaz, sos, umak ili šta god, a džem nikako ne.
Ovo ni Slaninari ne bi nazvali džemom.
Novosadista
Dragan
Imate moj drug je puštao recept na budi human licitacije na FB.
I probao sam kod njega vrh je. Nedostaje par sastojaka.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar