Špagete karbonara - kremaste i slasne: Ovo je recept za bilo koji obrok

Karbonara je uvek dobar izbor kada želite da za malo vremena pripremite sočan obrok.
Špagete karbonara - kremaste i slasne: Ovo je recept za bilo koji obrok
Foto: Pixabay

Recept nije zahtevan i potrebno je da u kući imate samo nekoliko namirnica.

Sastojci:
 
350g špageta
150g slanine iseckane na kolutove ili kockice
3 jaja
100g parmezana 
2 čena belog luka, sitno naseckana
Crni biber po ukusu
So po ukusu
Sveži peršun za posipanje (opciono)
 
Uputstvo:
Skuvajte špagete u velikoj posudi sa ključalom slanom vodom prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ih kada budu al dente.
 
Dok se špagete kuvaju, stavite slaninu na srednje jaku vatru u velikom tiganju. Propržite je dok ne postane hrskava. Zatim je stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
 
U velikoj posudi, umutite jaja i dodajte rendani parmezan, beli luk, crni biber i prstohvat soli. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
 
Sipajte kuvane i oceđene špagete u tiganj sa slaninom, pa dobro promešajte kako bi se špagete obložile slaninom.
 
Sklonite tiganj s vatre i odmah dodajte smesu sa jajima i sirom, brzo mešajući kako biste izbegli stvaranje komadića jaja.
 
Nastavite da mešate dok se sos ne sjedini sa špagetama i ne postane kremast.
 
Po potrebi, dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete kako biste postigli željenu teksturu sosa.
 
Poslužite špagete karbonara tople, posute sa još malo rendanog parmezana i svežim peršunom, ako želite.
  • BoeserWolf

    10.11.2023 02:55
    Verovatno omiljena pasta. Svaka cast sto ste objavili recept bez pavlake! I sto savetujete seckanje slanine na kocke. Beli luk vam je doduse visak u receptu, ne stavljaju Italijani beli luk u sve. A kako bi bile kremastije, duplo vise sira i jos jedno jaje. Posto je rimska pasta u pitanju, u originalu se koristi sir pekorino romano, od ovčijeg mleka, parmezan je od kravljeg.
  • Laloš

    10.11.2023 00:11
    Ovo nema veze sa receptom za originalnu karbonara.
    Evo vam ga originalni recept
    Recept:
    200 gr slanine od obrazine (gunacale)
    Na 100 grama špageta jedno žumance
    Sir Pekorino
    Biber
    So ne treba jer je Pekorino prilično slan a so se stavlja u vodu za špagete
    Sitno iseckajte slaninu od obrazine i dobro je upržite na tiganju. U žumanca izrendajte dosta Pekorina i dobro umešajte u pastu. Skuvane špagete ubacite u tiganj sa slaninom od obrazine dobro umešajte, ubacite mešavinu žumanaca i Pekorina umešajte, dodajte malo vode od špageta dok sve ne postane kremasto i narendajte bibera. Servirajte na tanjir narendajte preko svega još bibera i još malo Pekorina. I vuala jedete pravu karbonaru. Ne parmezan,ne beli luk,ne kojekakvi kremovi za kuvanje. I zapamtite za dobro jelo nema improvizacije iako su sastojci skupi jer onda ne jedete to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti