Recept nije zahtevan i potrebno je da u kući imate samo nekoliko namirnica.
Sastojci:
350g špageta
150g slanine iseckane na kolutove ili kockice
3 jaja
100g parmezana
2 čena belog luka, sitno naseckana
Crni biber po ukusu
So po ukusu
Sveži peršun za posipanje (opciono)
Uputstvo:
Skuvajte špagete u velikoj posudi sa ključalom slanom vodom prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ih kada budu al dente.
Dok se špagete kuvaju, stavite slaninu na srednje jaku vatru u velikom tiganju. Propržite je dok ne postane hrskava. Zatim je stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
U velikoj posudi, umutite jaja i dodajte rendani parmezan, beli luk, crni biber i prstohvat soli. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
Sipajte kuvane i oceđene špagete u tiganj sa slaninom, pa dobro promešajte kako bi se špagete obložile slaninom.
Sklonite tiganj s vatre i odmah dodajte smesu sa jajima i sirom, brzo mešajući kako biste izbegli stvaranje komadića jaja.
Nastavite da mešate dok se sos ne sjedini sa špagetama i ne postane kremast.
Po potrebi, dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete kako biste postigli željenu teksturu sosa.
Poslužite špagete karbonara tople, posute sa još malo rendanog parmezana i svežim peršunom, ako želite.
Komentari 2
BoeserWolf
Laloš
Evo vam ga originalni recept
Recept:
200 gr slanine od obrazine (gunacale)
Na 100 grama špageta jedno žumance
Sir Pekorino
Biber
So ne treba jer je Pekorino prilično slan a so se stavlja u vodu za špagete
Sitno iseckajte slaninu od obrazine i dobro je upržite na tiganju. U žumanca izrendajte dosta Pekorina i dobro umešajte u pastu. Skuvane špagete ubacite u tiganj sa slaninom od obrazine dobro umešajte, ubacite mešavinu žumanaca i Pekorina umešajte, dodajte malo vode od špageta dok sve ne postane kremasto i narendajte bibera. Servirajte na tanjir narendajte preko svega još bibera i još malo Pekorina. I vuala jedete pravu karbonaru. Ne parmezan,ne beli luk,ne kojekakvi kremovi za kuvanje. I zapamtite za dobro jelo nema improvizacije iako su sastojci skupi jer onda ne jedete to.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar