Vikend je savršen za čokoladnu tortu

Vikendom se možete počastiti - čokoladnom tortom.
Vikend je savršen za čokoladnu tortu
Foto: Pixabay
Uživajte u savršenoj harmoniji čokolade i mekoće neodoljive poslastice.
Sa sočnim korama, bogatim filom od tamne čokolade i sjajnom glazurom, ovaj slatkiš će zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje čokolade.
Šta vam sbe treba:
 
Za koru:
 
2 šolje brašna
1 3/4 šolje šećera
3/4 šolje kakao praha
1 1/2 kašičice praška za pecivo
1 1/2 kašičice sode bikarbone
Prstohvat soli
2 jaja
1 šolja mleka
1/2 šolje biljnog ulja
2 kašičice vanilin šećera
1 šolja ključale vode
 
Za fil:
 
200g tamne čokolade
1 šolja slatke pavlake
 
Za glazuru:
 
150g tamne čokolade
1/2 šolje slatke pavlake
 
Priprema:
 
Priprema kore:
 
Umutiti jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta.
Dodati ulje i vanilin šećer, pa sve dobro sjediniti.
U posebnoj posudi pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Postepeno dodavati suve sastojke u smesu sa jajima, uz postepeno dodavanje mleka.
Na kraju, umešati ključalu vodu. Smesa će biti prilično retka, ali to je normalno.
Smesu izliti u dve okrugle kalupe za tortu, prečnika 23 cm, koje ste prethodno namazali i posuli brašnom.
Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kore ne izađe čista.
Ostaviti kore da se potpuno ohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa.
 
Priprema fila:
 
Otopiti tamnu čokoladu na pari.
U posebnoj posudi umutiti slatku pavlaku dok ne postane čvrsta.
Postepeno dodavati otopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.
Fil naneti na ohlađene kore.
 
Priprema glazure:
 
Otopiti tamnu čokoladu na pari.
Dodati slatku pavlaku i mešati dok se sve ne sjedini.
Preliti glazurom tortu i ostaviti da se stegne.
 
Posluživanje:
 
Ohlađenu tortu poslužite i uživajte u sočnom i čokoladnom ukusu!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti