Zlatno mleko: Zdravo, a pravi se za 10 minuta

Zlatno mleko je napitak poznat od davnina, koji ima brojne blagodeti.
Zlatno mleko: Zdravo, a pravi se za 10 minuta
Foto: Pixabay
Ovo mleko ima samo nekoliko sastojaka, a žuto-zlatnu boju daje začin kurkuma. Veruje se da je zlatno mleko odlično za jačanje imuniteta, ali i pomaže kod mnogih drugih tegoba. Ovo mleko se u Indiji pije vekovima, a koristi se za lečenje probavnih tegoba, kao i gripa i prehlade.
 
Kako se pravi zlatno mleko?
 
Priprema zlatnog mleka je zaista kratka i jednostavna. Neophodno je zagrejati kravlje ili bilo koje drugo mleko i dodati mu začine. Sve izmešati, sačekati da proključa, pa smanjiti vatru i krčkati smesu još desetak minuta. Kada osetite miris začina, piće je spremno.
Najbolje je prvo procediti u šolju i sačekati da se malo ohladi. Zlatno mleko se može čuvati u frižideru do pet dana.
 
Tačni sastojci i mere:
 
125 ml mleka, kašika kurkume, pola kašičice đumbira u prahu, pola kašičice cimeta, malo bibera i kašičica meda.
Zašto je zlatno mleko dobro?
 
Postoji nekoliko razloga zašto se ovo mleko koristi od davnina u različitim kulturama. Njegove brojne prednosti mogu se pripisati kurkumi, koja ima snažan antioksidativni efekat. Takođe sadrži proteine, magnezijum, kalijum i kalcijum, a evo i nekih od najvažnijih prednosti zlatnog mleka:
 
1. Smanjuje upale i bolove u zglobovima
 
Svi sastojci pića imaju snažan antiinflamatorni efekat. Oni takođe mogu smanjiti bol u zglobovima uzrokovan stanjima kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.
 
2. Poboljšava raspoloženje
 
Zbog kurkumina, glavnog sastojka kurkume, zlatno mleko može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Pored toga, kurkumin poboljšava pamćenje, a kada se uzima u velikim količinama, može smanjiti rizik od demencije ili Alchajmerove bolesti.
 
3. Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva
 
U Indiji se zlatno mleko koristi kao lek za razne bolesti, prehladu ili grip. Takođe je poznato da jača imunitet. Za to su zaslužni i kurkuma, i cimet, koji sprečava razvoj bakterija, kao i đumbir koji se takođe koristi za razne infekcije.
 
4. Dobro je za varenje
 
Đumbir utiče na varenje stimulišući ga na rad, a kurkuma pozitivno utiče i na varenje.
 
5. Smanjuje visok krvni pritisak
 
Zbog cimeta i đumbira zlatno mleko može da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Takođe smanjuje rizik od srčanog udara.
 
6. Poboljšava zdravlje kostiju
 
Mleko sadrži kalcijum i vitamin D, za koje se zna da pozitivno utiču na razvoj i zdravlje kostiju.
Da li zlatno mleko ima neželjene efekte?
 
Ako se uzima u prevelikim količinama, zlatno mleko može izazvati probleme sa crevima, bolove u stomaku ili grčeve. Ovo se dešava zbog konzumiranja previše kurkume, posebno kurkumina. Međutim, ako se popije jedna šolja mleka dnevno, ne bi trebalo da dođe do problema.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Anka

    27.12.2023 10:03
    Nije mi jasno
    Samo 125ml mleka i ova količina začina, pa još "...sačekati da proključa, pa smanjiti vatru i krčkati smesu još desetak minuta..." koliko mleka ostane?!
    I kad se još sve to procedi, verovatno ga bude samo na dnu posude!

    Ili je greška u receptu, ili u tekstu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti