
Kako da napravite domaći kečap
Jednom kada isprobate ovaj recept, vrlo verovatno više nećete pomisliti da kupite kečap.

Foto: Pixabay
Šta vam sve treba:
1 kg paradajza
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
1 šolja (240 ml) jabukovog sirćeta
1/2 šolje (100 g) šećera
1/2 šolje (120 ml) vode
1 kašika soli
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
1/2 kašičice kvasca
1/2 kašičice aleve paprike
1/4 kašičice kajenskog bibera
1/4 kašičice mlevenog korijandera
Priprema domaćeg kečapa:
Paradajz operite i presecite na četvrtine, prenosi Zadovoljna.rs. Stavite u veliki lonac sa vodom i kuvajte dva, tri minuta, dok koža ne počne da se ljušti. Zatim stavite paradajz u sasvim hladnu vodu da se ohladi, oljuštite ga i sitno naseckajte.
U velikom loncu zagrejte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu mekani i staklasti, oko 5-7 minuta.
Dodajte naseckani paradajz u lonac sa lukom i kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta dok paradajz ne omekša i smesa se ne zgusne.
Izblendajte smesu dok ne postane potpuno glatka, pa je vratite u lonac i dodajte jabukovo sirće, šećer, vodu, so, biber, kvasac, papriku, kajenski biber i korijander. Dobro promešajte.
Kuvajte na niskoj vatri uz povremeno mešanje oko 30-45 minuta, dok se kečap ne zgusne do željene gustine. Ako je previše gust, dodajte malo vode; a ako je previše redak, nastavite da kuvate dok ne postignete željenu gustinu.
Na kraju po potrebi dodajte još začina ili šećera.
Ostavite da se ohladi, pa prespite u čiste sterilisane tegle i čuvajte u frižideru do nekoliko nedelja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Makedonske šnicle - recept za ukusan ručak
01.04.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o tome šta da pripremite za ručak, evo jednog predloga.
VIDEO: Recept za "Red Needle" - koktel Lenarda Koena
31.03.2025.•
0
Pre nekoliko decenija čuveni kanadski muzičar i pesnik Lenard Koen došao je na ideju za koktel.
VIDEO: Tajlandski omlet - Jednostavan, a drugačiji od našeg
30.03.2025.•
2
Tajlandski omlet kai jeow mnogima je poznato kao ulično jelo. Zapravo se radi o "običnom" omletu kom se dodaje tek nekoliko sastojaka koji ga čine potpuno drugačijim od onih na koje smo navikli.
Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice
25.03.2025.•
0
Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
VIDEO: Hteli biste palačinke, ali vam se ne stoji kraj šporeta? Probajte one iz rerne
12.01.2025.•
3
Mnogi ljudi vole palačinke, ali sama pomisao da moraju stajati pored šporeta da bi ih napravili, odbija ih i radije posežu za nekim drugim desertom.
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Kako da sami napravite Ferero Roše kuglice - ovo je recept
07.01.2025.•
2
Jedan od najpoznatijih slatkiša na svetu definitivno su Ferero kuglice, poznate po svojoj teksturi i bogatom ukusu lešnika i čokolade.
Posna trpeza za Badnji dan: Ovo je šest ukusnih predloga
05.01.2025.•
1
Donosimo vam recepte za šest posnih jela koja možete poslužiti ukućanima i gostima na Badnji dan.
Kokos štanglice sa četiri sastojka: Evo kako da napravite ukusan i zdrav desert
03.01.2025.•
1
Ako volite slatkiše, ali istovremeno se želite i da se zdravije hranite, svakako bi trebalo da isprobate jednostavni desert od kokosa.
Breskvice - nezaobilazni desert praznične trpeze: Pogledajte kako se spremaju
27.12.2024.•
0
Breskvice su popularni kolač posebno za vreme novogodišnjih praznika. Iako njihova priprema ne izgleda jednostavno, ključno je izdubiti kolačiće dok su još topli.
Praznične, a jednostavne kiflice od kokosa: Ovo je recept za neodoljivu poslasticu
25.12.2024.•
0
Kiflice od kokosa su visoko kotirane među ljubiteljima slatkiša i to sa dobrim razlogom. One nisu samo jednostavne i ukusne, već su i specijalni prhki keksići koji savršeno idu uz popodnevni čaj.
Komentari 1
Оливер
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar