VIDEO: Film o poslednjoj šansi da se zaustavi Hitler hit na Netfliksu

Novi Netfliksov film "Minhen - na ivici rata" obrađuje Minhenski sporazum iz 1938. koji su potpisali predsednici vlada Nevil Čemberlen, Adolf Hitler, Eduar Daladje i Benito Musolini.
Njime je okončana Sudetska kriza, međunarodni konflikt koji su izazvali nacional-socijalisti. Hitler je po svaku cenu inSistirao na aneksiji Sudetskog područja, dela tadašnje Čehoslovačke u kojem je živela nemačka manjina. Tamošnjih tri miliona Nemaca je trebalo da budu  "vraćena u nemački Rajh".
U stvarnosti je to bio početak nasilne ekspanzivne politike nacističke Nemačke. Od 1933. je Hitler naoružavao Vermaht, ratna mašina je bila spremna za početak delovanja, podseća Dojče vele.
"Mislim da svaki čovek može uticati na istoriju", kaže u razgovoru za Dojče vele nemački glumac Janis Nivener, koji u ovom akcionom filmu igra jednu od glavnih uloga.
 
Koliko teško to može biti i koje snage deluju protiv toga, gledaoci mogu videti na primeru fiktivne figure Pola von Hartmana, kojeg on glumi.
 
Taj diplomata radi kao uvereni nacionalista u nemačkom ministarstvu spoljnjih poslova. Ali, odjednom mu postaje jasno kakvu opasnost predstavlja Hitler.
 
"Izgleda mu da je na kraju krajeva u istoriji nemoguće odlučno delovati, ali ipak ne gubi veru u to. To je najvažnija poruka."
 
Invazija na Čehoslovačku izazvala bi lančanu reakciju. Za Francusku bi nastupio slučaj kad mora da pomogne savezniku, isto tako i za Veliku Britaniju. Da bi sprečile taj međunarodni sukob, zapadne sile su svojom politikom "appeasementa", popuštanja, htele Hitleru da oduzmu vetar iz jedara.
 
U Minhenskom sporazumu su pristale da područja koja je zahtevala Nemačka njoj pripadnu - predstavnici Čehoslovačke nisu bili pozvani. Hitler je nevoljno potpisao. On je već sanjario o ratu, kasnije je u Bormanovim diktatima 1945. napomenuo:
 
"S vojnog stajališta mi smo bili zainteresovani da ga počnemo godinu dana ranije. Ali nisam mogao ništa da učinim jer su Englezi i Francuzi u Minhenu prihvatili sve moje zahteve."
 
Šta bi bilo kad bi bilo? Šta bi bilo da zapadne sile tada nisu udovoljile Hitleru da s vojskom uđe u Sudete? Upravo time se bavi film "München – Im Angesicht des Krieges" (Minhen – na ivici rata), čija radnja se oslanja na roman Roberta Harisa.
 
On pripoveda fiktivnu priču, uklopljenu u istorijski kontekst, o dva mlada muškarca, nemačkom diplomati Polu von Hartmanu i Čemberlenovom privatnom sekretaru Hugu Legatu (Georg Mekej).
 
Njih dvojica se upoznaju 1930-ih za vreme studija na Oksfordu. Nekoliko godina kasnije jedan za Hitlera prevodi članke iz stranih novina, drugi pomaže britanskom predsedniku vlade u pisanju govora.
 
  • Šefik

    03.02.2022 21:52
    Sporazum jakih preko leđa slabijih. Bilo je i biće.
  • Netflix Binger

    02.02.2022 11:00
    Odličan film
    Baš dobar film ima par dobrih situacija koje objasnjavaju politiku jako dobro, posebno tog perioda...
  • Lopovska posla

    02.02.2022 10:25
    Pogledaću film ali već imam predrasudu da govori o tome kako su Francuzi i Englezi žrtvovali tamo neke Čehe i ostale da bi njima bilo dobro.Ili to uopšte ne sme da se spominje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film