Dve nagrade za film "Strahinja Banović" u Parizu

Na Festivalu evropskog filma u Parizu film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" osvojio je specijalno priznanje glavnog žirija i nagradu LUNA za najbolji film, koju dodeljuje mladi žiri.
Ceremoniji je prisustvovao glavni glumac Ibrahim Koma koji je primio nagrade u ime ekipe.
 
"Posebno ističemo impresivnu originalnost filma. Reditelj nikad ne koristi uobičajena sredstva i nikada ne upada u patetiku, što bi bilo lako, imajući u vidu temu. Njegov postupak, blizak naturalizmu, pokušava da pronađe istinu između globalnog dešavanja migrantske krize i intimne ljubavne drame", naveo je žiri u obrazloženju. 

"Film postiže čak i veći zamah, osavremenjavajući srpsku srednjovekovnu pesmu `Banović Strahinja`, putujući na taj način i kroz vreme, dok se Strahinja kreće kroz prostor. Ukorenjena istovremeno u realnosti i epu, tako nam se otvara iskrena, tragična i snažna ljubavna priča koju toliko sugestivno i zaokruženo nose glavni glumci, da uspevaju da učine da zaboravimo da su glumci. Svi ovi kvaliteti čine `Strahinju Banovića` važnim delom, humanim i snažnim", ističe žiri.

Podsećamo, film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.
 
"Strahinja Banović" je do sada učestvovao na preko 20 festivala, među kojima su bili i festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi i Trstu, a do sada je osvojio ukupno 11 nagrada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film