Desničari u Indiji besni zbog scene u filmu "Openhajmer": Ovo je napad na hinduizam

Najnoviji film Kristofera Nolana "Openhajmer" izazvao je kontroverze među hinduističkom desnicom u Indiji, koja poziva na bojkot filma.
Pojedini desničari zahtevaju uklanjanje scene seksa u kojoj glavni lik izgovara poznatu rečenicu iz svetih spisa njihove religije.
U filmu se radi o atomskoj bombi kroz perspektivu njenog tvorca, Roberta Openhajmera, a dotična scena prikazuje seks glavnog glumca Kilijana Mafrija i Florens Pju, koja glumi njegovu ljubavnicu Džin Tetlok.
Pju tokom seksa uzima kopiju Bagavad Gite, jednog od najsvetijih spisa hinduizma, i traži od Marfija da čita iz nje.
 
"Sada sam postao Smrt, razarač svetova", kaže Openhajmerov lik.
 
 
Scena je izazvala bes među nekim desničarskim grupama, a političar iz indijske hinduističke nacionalističke stranke Baratja Janata (BJP) nazvao je film "uznemirujućim napadom na hinduizam" i optužio ga da je "deo veće zavere antihinduističkih snaga", piše CNN.
 
Indijski portparol Udaj Mahurkar rekao je da je scena "direktan napad na verska uverenja milijarde tolerantnih hindusa", uporedivši to s "vođenjem rata protiv hinduističke zajednice".
 
Film je dobro primljen u većini krugova u Indiji, koja je 1974. izvela svoj prvi nuklearni test. Kritičari su mu dali jake ocene, a ljudi su hrlili u bioskope kako bi ga gledali.
 
"Openhajmer" je zaradio više od tri miliona dolara u premijernom vikendu u Indiji, više od dugoočekivane "Barbi" koja je premijerno prikazana istog dana i zaradila je nešto više od milion dolara.
 
Indijski filmski odbor dao je "Openhajmeru" ocenu U/A koja je rezervisana za filmove koji sadrže umerene teme za odrasle i mogu ih gledati deca mlađa od 12 godina uz roditeljski nadzor. Do sada nema zabrana filma ni u jednoj od država i saveznih teritorija u zemlji.
 
Ovo nije prvi put da je hinduističku desnicu uvredio film, televizijska emisija ili reklama zbog načina na koji prikazuju hinduizam. Neke su bojkotovali, dok su neki čak izbačeni iz programa nakon negodovanja konzervativnih i radikalnih grupa.
 
Godine 2020. Netfliks je izazvao snažnu reakciju u Indiji zbog scene u seriji "A Suitable Boy" koja je prikazivala pripadnicu hinduizma i muslimana kako se ljube u hinduističkom hramu. 
 
U međuvremenu, analitičari i filmski kritičari kažu da je došlo do promene u tonu indijskih filmova, s nacionalističkim i islamofobnim narativima koji dobijaju podršku mnogih u Indiji.

Openhajmer, koji je poznat kao otac atomske bombe, zanimao se za hinduizam i njegova učenja. Poliglota i polihistor, govorio je više jezika, uključujući sanskrit.

  • Dan za danom

    24.07.2023 17:51
    Dokaz za dokazom
    religije su zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film