Štrajk glumaca koji pozajmljuju glasove likovima u video igrama košta industriju više milijardi

Više od 2.500 izvođača i glumaca u SAD koji daju glasove u video igrama stupili su u štrajk zbog upotrebe veštačke inteligencije (AI).
Njihov glavni pregovarač Dankan Krebtri - Ajerlend izjavio je za Sky News da bi taj štrajk mogao da potraje i čitavu godinu ako studiji koji proizvode video igre ne pristanu na njihove zahteve.
Izvođači i umetnici, koji rade za studije kao što su Warner Bros, Activision i Blindlight, u štrajku su od 26. jula.
 
Njihov sindikat koji obuhvata filmske i tv umetnike SAG-AFTRA traži da studiji pristanu na nove mere zaštite glumaca u vezi sa korišćenjem AI u toj industriji.
Krebtri-Ajerlend kaže da bi studiji mogli da stave ispunjenje ovih zahteva na čekanje, pošto su video igre fleksibilnije u produkciji nego filmovi pa mogu zato da izbegnu odlaganja.
 
Štrajk košta industriju video igara pet milijardi dolara, pokazuju podaci Univerziteta u Mičigenu, i zbog njega su odloženi blokbasteri kao što su "Dedpul i Vulverin", "Rivali" i "Dina: Drugi deo".
 
Sindikat SAG-AFTRA bio je u štrajku i 2017. zbog ugovora o video igrama, i trajao je najduže u istoriji sindikata - 340 dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film