Pavić kroz godine: Od "Otpisanih", preko "Srećnih ljudi", pa do "Junaka našeg doba"

Generacije građana Srbije odrasle su uz serije scenariste Siniše Pavića, koji je preminuo u 92. godini u Vlasotincu.
Počelo je sa "Otpisanima" 1974. godine kada je narodno-oslobodilačka borba generaciji rođenoj posle Drugog svetskog rata prikazana kroz avanture ilegalaca – Tihog i Prleta i njihove ekipe, piše N1.
 
Serija je vrlo brzo stekla kultni status, pa je dve godine kasnije stigao je i "Povratak otpisanih", u čijoj produkciji Pavić nije učestvovao.
Put Borivoja Šurdilovića Šurde od rodnog Vlasotinca, preko sobe u sirotinjskoj babinoj kući u Beogradu, do sopstvenog modernog stana i supruge stjuardese, kroz razne zgode i nezgode, može se nazvati ostvarenjem jugoslovenskog sna.
 
Serija je snimana 1979. godine, a prikazana 1980. u deset epizoda od januara do marta.
 
Serija je u Čehoslovačkoj proglašena za najbolju televizijsku seriju svih vremena, a Ljubiša Samardžić (Šurda) u Mađarskoj za najboljeg glumca.
Najplodonosniji Pavićev period poklopio se s krahom SFRJ, a od 1987. do 2002. godine nastale su serije "Bolji život", "Srećni ljudi" i "Porodično blago" koje su kroz desetine epizoda pratile život beogradskih porodica.
 
S promenom režima 2000. godine usledile su nove teme, koje smo dugo zbirali pod termin "tranzicija" – "Stižu dolari" i "Bela lađa".
 
Pavićeva poslednja serija "Junaci našeg doba" snimljena je 2019. godine, a emitovana je 2020. i 2021. godine, navodi se u tekstu N1.
  • Slucaj

    16.08.2024 20:54
    U Junacima naseg doba korumpirana je morala biti prodemokratska stranka. Nije mogla neka neutralnog naziva.
  • Mare

    16.08.2024 15:54
    Za sve sto je uradio do 1994,5,6 kapa dole a ovo posle...Procitao sam negde da ga u krajevima iz kojih dolaze njegovi likovi (jug Srbije), bas nesto i ne vole jer ih je prikazao na malo ruzan nacin i ako mu je supruga iz Vlasotinca. U svakom slucaju, odlazak sa scene jos jednog velikana bogatog opusa.
  • Djorde

    16.08.2024 14:53
    RIP
    Bolji zivot je vrhunska serija, primenljiva i 40 g kasnije gde su i sporedni glumci bili vrhunski, a ne glavne uloge!
    Scena u kojoj Giga Jatagancu kaze da nisu isto i nikada nece, jer njemu Jataganac treba kao 'lebac, a on ga ipak 5era u tri lepe je nesto sto se pamti vecno! Isto vazi i za Otpisane, vrhunski glumci, vrhunska serija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film