Svet se oprašta od Delona: Samuraj se pridružuje raju zvezda

Svet kulture danas se oprašta od ikone francuske kinematografije Alena Delona koji je danas umro u 89. godini ostavljajući za sobom izuzetnu filmografiju.
Bivša francuska glumica Brižit Bardo (Brigitte Bardot), godinu dana starija od Delona, izjavila je danas da Delon za sobom ostavlja takvu prazninu ponora, kakvu "ništa i niko neće moći da ispuni".
 
"Alenova smrt stavlja tačku na veličanstveno poglavlje odlazećeg vremena, čiji je on bio suvereni spomenik", rekla je Frans presu Brižit Bardo, koja ostaje poslednja živa legenda francuske kinematografije.
Glumica Klaudija Kardinale (Claudia Cardinale) koja je s njim igrala u filmu "Gepard" rekla je da je "bal završen" i da je Delon otišao da pleše sa zvezdama.
 
Na Instagramu je sin glumca Žan-Pola Belmonda (Jean-Paul) objavio fotografiju svog oca pored Alena Delona, uz kratku poruku: "Alene, jednog dana si mi rekao da ti nedostaje moj otac, danas si ti taj koji će nam mnogo nedostajati".
"Veličanstven lav, glumac čeličnog pogleda, drska lepota, nezaboravni Samuraj koji kombinuje trezvenost, kontrolu, prisustvo istovremeno nežno i mesoždersko, lucidnost i trijumfalnu karijeru", rekao je bivši predsednik Kanskog festivala Žil Žakob (Gilles Jacob).
 
"Gepard je otišao. Na punom letnjem suncu, spomenik Francuske, samuraj se pridružuje raju zvezda", napisala je pevačica Mirej Matje (Mireille Mathieu).
 
Direktor Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostra) Alberto Barbera rekao je da se Delon uzdignuo na "Olimp besmrtnih".
 
"Alen Delon je uspeo tamo gde većina njegovih kolega nije uspela: da ga smatraju najlepšim čovekom na svetu i istovremeno izvanrednim glumcem. Danas je napustio svoje telo da bi se uzdigao na Olimp besmrtnih koje ćemo pamtiti zauvek", rekao je Barbera.
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da je Delon "francuski spomenik" sa legendarnim ulogama koje je naterao svet da sanja.
 
"Melanholik, popularan, tajanstven, bio je više od zvezde - francuski spomenik", dodao je Makron.
 
Tokom pet decenija karijere, Delon, rođen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza, igrao je u stotinak filmova, među kojima su "Roko i njegova bracha" i "Gepard" Lukina Viskontija, "Samuraj" i "Pandur" Žan-Pjera Melvila, "Gospodin Klajn" Džozefa Lozija i "Eklipsa" Mikelanđela Antonionija.
 
Delon je umro danas na svom imanju u Dušiju južno od Pariza. Njegova deca nisu saopštila još vreme i mesto sahrane.
  • oldtimer

    18.08.2024 21:47
    Novo, novo, novo vreme
    Velike zvezde se ubrzano gase. Bez njih film gubi sjaj i sve više postaje kombinacija nepoznatih glumaca,kompjuterske animacije i AI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film