Ilon Mask, kompanije Tesla i Vorner Bros tuženi zbog "Blejd Ranera"

Produkcijska kuća Alkon entertejment podnela je tužbe protiv Tesle, Ilona Maska i Vorner Brosa za kršenje autorskih prava i za iznošenje neistina.
Ilon Mask, kompanije Tesla i Vorner Bros tuženi zbog "Blejd Ranera"
Foto: Screenshot (Youtube/Warner Bros. Pictures)
Želja milijardera Ilona Maska da se na nedavnoj prezentaciji Teslinog robotaksija pozove na film "Istrebljivač 2049", dovela je do pravnih komplikacija, javila je nemačka agencija DPA, prenosi Index.hr.
 
Slika koja je bila izložena na toj prezentaciji, prikazivala je osobu u dugom kaputu okrenutu prema peščanoj oluji i gradu pod narandžastim nebom.
Produkcijska kuća Alkon, koja je 2011. godine stekla prava na ceo brend i prava na franšizu "Blade runner", koja obuhvata filmove, serije, igre i knjige, tvrdi da je prikazana slika dizajnirana tako da aludira na slične scene iz njihovog filma, za čije korišćenje nisu dali dozvolu Tesli.
 
Prema navodima Alkona, Tesla je tražila dozvolu za korišćenje slike ali samo nekoliko sati pre događaja. Zahtev su odbili.
 
Uprkos tome, Maskova prezentacija je sadržala sličnu sliku generisanu veštačkom inteligencijom.
 
U podnetoj tužbi protiv Tesle, Maska i Vorner Brosa, koja sadrži tri tužbena razloga za kršenje autorskih prava i jednu tužbu za iznošenje neistina, Alkon tvrdi da ne želi da bude povezan sa Ilonom Maskom ili njegovim preduzećima.
 
Ova produkcijska kuća je kao razloge za to navela "njegovo veoma politizovano, kapriciozno i arbitrarno ponašanje", koje, kako su istakli, ponekad skreće u govor mržnje. 
 
Oni veruju da je takvo neautorizovano povezivanje štetno za njihovo poslovanje i traže finansijsku odštetu. 
 
Alkon je nosilac autorskih prava za film a Vorner Bros distributer filma "Blade runner 2049".
Tesla za sada nije javno komentarisala tužbu Alkona.
 
Nastavak filma "Blade runner 2049" iz 2017. prikazuje distopijsku budućnost obeleženu ekološkom katastrofom i kolapsom društva sa pratećim "sajberpank folklorom" u vidu autonomnih vozila sa veštačkom inteligencijom.
 
 
Tokom prezentacije svog novog autonomnog vozila, koje Tesla planira od 2026.godine, Mask je hvalio film, ali je istakao da to ne odražava budućnost koju on želi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film