VIDEO: Tri decenije od antiratne himne "Slušaj 'vamo" Rimtutitukija - "Mir, brate, mir"

Na današnji dan, 2. marta 1992. godine, predstavljena je antiratna himna "Slušaj 'vamo" sastava Rimtutituki.

Rimtutituki bio je svojevrsni superbend, koji su osnovali članovi tada najuticajnijih domaćih rokenrol sastava - Partibrejkersa, Električnog orgazma i Ekatarine Velike. 

Tako su se u bendu našli Milan Mladenović, Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba, Nebojša Antonijević Anton, Ljubomir Jovanović Jovec i Borko Petrović. 

Tekst pesme u kojoj se poručuje čuveno "Mir, brate, mir" i "Ispod šlema mozga nema", napisali su Zoran Kostić Cane i Borko Petrović. Muziku su radili Anton, Gile i Cane.
 
Iako je pesma predstavljena 2. marta, događaj koji se i danas pamti dogodio se nekoliko dana kasnije, 8. marta 1992. godine. Tada su, bez dozvole za javni nastup, članovi benda kružili u otvorenom kamionu beogradskim ulicama, delili singl i izvodili pesmu.
 
"Podigli su glas protiv mobilizacije i rata. Bio je to njihov način da se suprotstave mržnji i i ratnohuškačkom ludilu koje je zavladalo tadašnjom Jugoslavijom. Bend su nazvali Rimtutuki, a 'Slušaj 'vamo' je do danas ostala možda i najdirljivija i najiskrenija antiratna himna na našim prostorima", objavila je Zadužbina Milana Mladenovića na društvenim mrežama.
 
  • Spiridon

    07.03.2022 15:11
    Rtt
    Vise volim tebe mladu...
  • Pesimista

    04.03.2022 16:04
    Nažalost
    Ipak je pobedila narodna muzika.
  • Petar

    02.03.2022 21:30
    Aktuelno
    Aktuelno i 30 godina posle

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika