Većina zna da krompir ne treba držati u frižideru, ali iznenadiće vas ako vam kažemo da ni avokadu ni krastavcima nije tamo mesto.
Naime, Univerzitet u Kaliforniji napravio je listu namirnica koje treba, odnosno ne treba držati u frižideru, a neke će vas iznenaditi.
Kajsije, kupine, borovnice, trešnje, smokve, grožđe, maline i jagode trebalo bi da čuvate u frižideru. Kada je reč o povrću, špargla, boranija, brokoli, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, praziluk, zelena salata, pečurke i spanać, bolje je držati na hladnom mestu,
Jabuke, avokado, banane, dinja, grejpfrut, kivi, limun, limeta, mango, nektarine, pomorandže, papaja, breskve, kruške, šljive, nar i lubenica čuvaju se na sobnoj temperaturi, kažu sa Univerziteta.
Crni luk, krastavci, plavi patlidžan, beli luk, đumbir, paprika, krompir, bundeva, tikva i paradajzu nisu za frižider.
Stručnjaci kažu da nećete uništiti namirnice koje ne bi trebalo držati u frižideru ako ih ipak stavite tamo, ali ćete sprečiti njihov normalan tok sazrevanja i time im izmeniti ukus.
Na primer, kora banane će potamneti ako je čuvate u frižideru, krompir će postati previše tvrd i na kraju će verovatno da promrzne, a paradajz će jednostavno imati lepši ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 1
Dragana B.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar