Naučnici tvrde da paradajz nije slučajno izgubio ukus, već da se to desilo tokom poslednjih nekoliko decenija njegovog masovnog uzgajanja u komercijalne svrhe. Međunarodni tim stručnjaka proučio je skoro 400 varijeteta paradajza, od savremenih do najstarijih sorti.
Oni su utvrdili da je višedecenijsko uzgajanje što većeg i što otpornijeg paradajza dovelo do gubitka 13 hemikalija koje utiču na njegov prepoznatljivi ukus. Na gubitak ukusa uticale su specifične genetske promene ove biljke.
Stručnjaci navode da bi proizvođači mogli lako da postignu da paradajz iz supermarketa ponovo bude ukusan, a sve što je potrebno da urade je da primene tehniku ukrštanja sorti.
Proces bi bio sličan prirodnom oprašivanju biljaka, samo što bi se odvijao u laboratorijama. Naučnici bi mešali savremene sorte paradajza sa starim soratama i izdvajali biljke koje su najbliže onome što žele da postignu.
Posle nekoliko generacija, rezultat bi bio ukusniji paradajz, napravljen bez, za neke, spornog rada na genima.
Komentari 3
NN
Paradajz
Čučuk Stana
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar