Kakaovac može da raste samo 20 stepeni severno i južno od ekvatora i da bi biljka opstala potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše.
Međutim, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusa mogao bi u narednih 30 godina usled globalnog zagrevanja skoro da uništi ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.
Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici veruju da neće biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage. Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaoa moraće svoje plantaže da prebace na više terene.
Prosečan potrošač na Zapadu pojede godišnje 286 tabli čokolade.
Od devedesetih godina prošlog veka, više od jedne milijarde ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg SSSR-a ušli su na tržište kakaa. Snabdevanje ne ide u korak sa rastućom potražnjom, a veruje se i da je način uzgajanja kakaovca krivac jer se nije promenio više stotina godina.
Komentari 1
Milos
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar