Istina je, međutim, da to nije princip kojim treba da se vodite, piše CNN.
"Samo zato što je restoran na meniju istakao da je neko jelo vegetarijansko ili vegansko, ne znači da je automatski 'zdravo'. Može da sadrži podjednako, ako ne i više, kalorija, zasićenih masti i soli kao i nevegetarijanske opcije", ističe za CNN nutricionista Šeron Palmer.
Zato obraćajte pažnju na sastojke, jer iako je povrće i voće bogato vlaknima i proteinima, sir i začini mogu uticati na broj kalorija i količinu soli. Takođe je važno i kako je hrana pripremana – da li je npr. pržena ili grilovana.
"Vegetarijanska i veganska hrana koja je pržena u fritezi, sa dodatkom sira i kremastih sosova, poslužena uz gomilu pomfrita, pirinča ili hleba, nije najzdravija opcija za vas", upozorava Palmer.
Tako npr. falafel sendvič u američkom lancu restorana vegetarijanske brze hrane "Vedži", ima čak dvostruko više kalorija, dva i po puta više soli i istu količinu zasićenih masti kao i Mekdonaldsov "big mek".
Nutricionisti takođe ističu da je i pomfrit "vegetarijanski", ali da to nikako ne znači da treba svakog dana da jedete pun tanjir prženih krompirića.
Palmer savetuje da birate obroke koji sadrže dosta biljaka, poput salata, zatim integralnih žitarica poput kinoe ili integralnih peciva, i jednostavne proteinske opcije kao što su mahunarke i vegetarijanske pljeskavice. Takođe savetuje da ne preterujete sa sirom i sosevima.
Komentari 6
Sever Srbije
VEGAN
gari
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar