Ovaj mineral se koristi u konzervama zbog svojih antibakterijskih kvaliteta, a kako bi hrana duže trajala. Novo istraživanje pokazalo je kako cink iz konzerve ulazi u hranu, a potom "zaglavi" u sistemu za varenje ljudi i izaziva stomačne probleme.
Ove količine čine creva "propustljivim" pa otrovi lakše ulaze u krvni sistem.
"Povećanje intestinalne propustljivosti nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebalo da prođu kroz krvotok mogu proći. Ovo zdravstveno stanje zove se 'sindrom propuštanja creva' koji medicinski nije prepoznat, ali izaziva poremećaje kao što je multipla skleroza. Razlog je oštećenje imunog sistema zbog materija koje se apsorbuju u krvi kroz porozna creva", rekla je vođa studije Grečen Maler sa Univerziteta Binghemton.
Povećano unošenje cinka izaziva grčeve, temperaturu, povraćanje i gubljenje svesti.
Istraživači su analizirali konzerve kukuruza, tunjevine, špargle i piletine. Utvrđeno je da najveće količine cinka sadrži konzerva tunjevine. Cinka najviše ima u sredini konzerve i tečnosti i to 100 puta više nego što je sigurno. Na drugom mestu je piletina, a potom špargle.
Utvrđeno je i da velike količine cinka u organizmu izazivaju pad nivoa gvožđa i glukoze za tri četvrtine. Dugoročno izlaganje može imati ozbiljne posledice po zdravlje.
Studija je objavljena u žurnalu "Food and Function".
Komentari 1
hint
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar