O potencijalno karcinogenom delovanju akrilamida na ljudsko zdravlje počelo je da se priča 2002. godine, kada je jedno istraživanje sprovedeno u Švedskoj pokazalo da se prženjem i pečenjem krompira i proizvoda od žitarice on stvara u hrani.
Budući da je za akrilamid bilo poznato da povećava rizik od razvoja raka kod životinja, te se utvrdilo da se taj isti spoj nalazi u širokom spektru prehrambenih proizvoda koje svakodnevno koristimo, porast zabrinutosti zbog njegovog prisustva u ishrani nije neobična. Ali, rezultati dosadašnjih istraživanja pokazali su ograničene i nekonzistentne rezultate kada se govori o povećanju rizika od razvoja raka kod ljudi.
Evropska agencija za hranu (EFSA) zaključila je da trenutna izloženost akrilamidu u ishrani čoveka nije razlog za zabrinutost, objašnjava nutricionistkinja Sara Sila.
Kod odraslih najveći izvori akrilamida su prženi krompirići i kafa, hleb, keks, grickalice i slično.
Kod dece najveći izvor akrilamida u ishrani su proizvodi od prženog krompira, hleb i žitarice za doručak, ističe nutricionistkinja i dodaje da je izloženost akrilamidu u ishrani moguće smanjiti.
Pri termičkoj obradi hrane preporučuje se izbegavati preterano prženje i pečenje hrane, odnosno s termičkom obradom završiti kada hrana postigne zlatnosmeđu boju, a izbegavati postizanje 'reš pečene' boje.
Komentari 8
Pera Zdera
Uz to dobro gibajte i pijte dovoljnu kolicinu vode.
Shimmy
Ako zelite drugima zdravlje, prvo se borite protiv upotrebe belog secera i higrogenizovanih biljnih ulja.
Nije kancerogeno meso, vec mafijasko-tajkunska obrada istog. Nema povezanosti izmedju kuvanog mesa i kancera, ili ribe i kancera, ili bilo kog prirodnog "organskog" zivotinjskog proizvoda i kancera.
Biohemija
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar