Kako su istakli, trećina hrane proizvedene u celom svetu se baci. Trećina uzgajanog voća i povrća nikada ne stigne do rafova jer budu odbačeni zbog izgleda još na putu od farme do prodavnice.
Jedan deo odgovornosti leži na supermarketima, ali je potrebno preispitati i sopstvenu savest - zašto bismo odabrali jabuku savršenog oblika i boje, a odbacili drugu. Kako se primećuje, prva je sigurno lepša za fotografisanje, ali na kraju krajeva, obe imaju isti ukus i utolile bi glad.
Agencija upozorava da oko 815 miliona ljudi gladuje, a baca se trećina proizvedene hrane, dok u slučaju voća i povrća 45 odsto propadne.
U vreme klimatskih promena i ekstremnih vremenskih uslova, čuvanje hrane nije samo pitanje etike, veći i prirodnih resursa. Naime, za uzgajanje samo jednog paradajza potrebno je 13 litara vode, a za pomorandžu 50 litara. Uz to, neophodno je i semenje, zemlja, rad poljoprivrednika i gorivo za prevoz robe, a svi ti resursi propadaju onog momenta kada voće i povrće bude bačeno.
Agencija na primeru šargarepe, banana i krompira iznosi podatke koliko tog voća i povrća bude odbačeno samo zbog izgleda, boje... Potrošačima se savetuje da biraju zrelo voće, jer ukoliko ga niko ne kupi, ono će do kraja dana završiti u đubretu.
Zaključak Agencije je da se bacanje hrane može sprečiti tako što će kupci birati čak i "ružno" voće i povrće, čuvati ih na pravilan način i pre kupovine novih pojesti ono što već imaju u frižideru.
"Lepota (kao i ukus) dolaze iznutra", poručuje Agencija.
Komentari 1
Gladius et anus
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar