Međutim, novo istraživanje otkrilo je kako je rešenje za smanjen apetit ukusna supa bogata umamijem pre glavnog jela.
Umami je peti ukus, uz četiri osnovna (slatko, slano, kiselo i gorko), a nalazi se u namirnicama poput tunjevine, lignje, školjki, škampa, govedine, svinjetine, piletine, paradajza, tartufa, soje, krompira i jaja.
Umami je poznat kao ukusan ukus, a osećamo ga zahvaljujući glutaminskoj kiselini kojoj je izvor mononatrijum glutamat, piše portal Body and soul.
Istraživači studija medicine s Harvarda odlučili su da istraže može li hrana bogata umamijem uticati na mozak tako da biramo zdraviju hranu i smanjimo apetit, posebno kod žena kojima preti opasnost od prejedanja i povećanja telesne težine.
Grupa žena je u sklopu istraživanja konzumirala 240 ml pileće supe pre glavnog jela. Nekima je supa začinjena s 1,44 grama mononatrijumovog glutamata, a drugima nije.
Rezultati su objavljeni u časopisu "Neuropsychopharmacology", a otkrili su kako su žene koje su konzumirale hranu bogatiju umamijem imale bolju kontrolu i tokom obroka su bile koncentrisanije. Kod njih je zabeležena bolja aktivnost dela mozga koji je povezan s kontrolom ishrane.
"Mnoge kulture širom sveta zagovaraju supu pre glavnog jela", rekao je autor studije dr Migel Alonso. "Ovim rezultatima pokazalo se da ljudi s visokim rizikom od gojaznosti mogu imati koristi ako pre jela konzumiraju supu", dodao je dr Alonso i upozorio kako su rezultati obećavajući, ali treba sprovesti dalja istraživanja kako bi se potpuno analiziralo delovanje umami hrane na mozak. "Buduća istraživanja trebalo bi da otkriju kako ova metoda utiče na unos hrane u dugoročnom periodu i može li se koristiti kako bi ljudi lakše izgubili na težini."
Komentari 1
Termit
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar