Od mladih do starih, teško ćete naći osobu koja ne voli da uživa u ovom slasnom plodu prirode. Oko njega je sve zabavno - od čišćenja, kada pravimo "brkove", do musavog lica od uva do uva kada zagrizemo klip kukuruza. Ali, kako ne bi sve ostalo samo na ukusnoj grickalici donosimo vam njegovu priču.
1. Kukuruz su konzumirali i drevni narodi južne Amerike
Poreklo ove žitarice je južni Meksiko, a na Stari kontinent ga je preneo Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla, pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, Balkan i Tursku. Danas se najviše proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama.
2. Veoma je isplativa biljka
Od stabljike, preko zrna i lišća - svi njegovi delovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije.
3. Jedete ga, mažete se s njim, nosite ga...
Zbog svoje velike iskoristivosti, sastavni je deo više od 1.000 različitih proizvoda. Koriste ga prehrambena, farmaceutska, kozmetička, tekstilna i hemijska industrija.
4. Ne možete od svakog kukuruza dobiti kokice
Postoji mnogo vrsta kukuruza, ali da biste uživali u bioskopu, potrebno je odabrati posebnu sortu prikladnog imena - kokičar. Najpogodniji je za puckanje jer u sebi sadrži malu količinu vode, koja, kada se zagreje i pretvori u paru natera zrno na eksploziju.
5. Kokice nisu uvek zdrave
Da, kao i u svemu i s kokicama treba biti umeren. Pogotovo s onima u bioskopu. Naime, one često sadrže velike količine maslaca i soli pa nisu najbolji izbor ako pokušavate da pazite na liniju. Radije ih ispecite sami, a možete ih posipati nekim drugim začinom, na primer čilijem.
6. Šta zapravo grickate
Kao i kod ostalih žitarica, kukuruz obiluje ugljenim hidratima i vlaknima, sadrži vitamin B, malo vitamina C i puno minerala.
7. Naučite da odaberete najbolji
Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti puna i gusta, a kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku, sočan je i jarke boje.
8. Skladištite kukuruz ispravno
Kao prvo, kukuruz ne sme stajati na toplom mestu. Najbolje ga je držati u frižideru jer se šećer u njemu, na višim temperaturama, brzo pretvara u skrob. Skuvajte ga brzo - najviše za dva do tri dana jer već tada lagano gubi na ukusu.
9. Ako ga kuvate, ne solite vodu
Navodno so iz vode pri kuvanju kukuruz čini tvrđim.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar