Ove namirnice pre korišćenja ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa vodom.
Piletina
Obično pre kuvanja perete pileće meso? To je, prema pisanju portala "Readers Digest" loša navika. Ne samo da ne spirate bakterije, već možete da izazovete dodatnu kontaminaciju mesa, prenosi
B92.
"Pranje živog pilećeg mesa u sudoperi može da utiče na to da samo raširite potencijalne bakterije po čistim kuhinjskim elementima", kaže Erik Sejden, direktor servisa za hranu u jednoj bolnici u Njujorku.
Jedini ispravan način je da dobro skuvate i termički obradite meso.
Crveno meso
"Dodatna vlaga na bilo kom komadu crvenog mesa može da promeni ukus. Slično kao i sa pilećim mesom, izbegavajte pranje pre kuvanja, najbolje da komad pre pripreme stavite na komad ubrusa da 'pokupi' višak vlage", kaže Sejden.
Oprana i spakovana salata
Ako birate upakovano povrće i na njemu piše da je spremno za korišćenje onda tako i postupajte u kuhinji. Uštedećete vreme, vodu, a nećete dodatnim pranjem ništa postići.
Eksperti za pripremu hrane kažu da ćete mešanjem sa ostalim namirinicama koje perete samo dodatno ugrozi higijenu već čistog proizvoda.
Pečurke
Kao i meso i pečurke menjaju strukturu i ukus ako ih perete.
Portal "Bon Appetit" navodi da su one same po sebi pune vode i nema potrebe da se dodatno peru. Kada ih kupite u marketu, njihova površina je već čista.
"Pečurke ekstremno upijaju tečnost i kada ih potopite u vodu postaju gumenaste i promene ukus", kaže Sejden.
Jaja
Neki ljudi peru jaja pre barenja.
O njihovoj higijeni proizvođači vode računa i nema potrebe da ih perete.
Komentari 3
da
LOL
NS
Kod nas nema čistog upakovanog povrca .
Na jajima često i perce stoji zalepljeno .
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar