Sastojci za 2 dl "džema":
- 225 g slanine ili pančete
- 350 g zrelog paradajza
- ½ žutog luka
- 25 g smeđeg šećera
- 1 kašika belog šećera
- ½ kašičice soli
- 1 kašika slatke dimljene mlevene paprike
- ½ kašičice mlevene gorušice
- ½ kašičice jabukovog sirćeta
- prstohvat mrvljenog čilija
Za pripremu ovog džema odaberite jako zreo i sočan paradajz. Paradajz ne morate da ljuštite, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u prodavnicama sa začinima.
Priprema:
Slaninu isecite na tanje trake pa je prepržite u tavi dok nije potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tavu.
Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masti na kojoj se slanina pekla, pa očistite tavu od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli da zagore.
Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk. Trake slanine izmrvite u komade pa vratite u tavu. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, poklopite lonac.
Kuvajte na jačoj vatri dok umak ne provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da "džem" ne zagori. Tečnost se mora smanjiti i džem mora postati gust i lepljiv.
Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.
U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u frižideru do dve nedelje.
Komentari 4
ns
@rak
Rak
http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar