Tačnije, za mlaku ili potpuno hladnu kafu se veruje da donosi manje zdravstvenih benefita u odnosu na onu toplu, kaže nova studija.
Studija je došla do zaključka da vruća kafa ima neke merljive zdravstvene prednosti, uključujući manji rizik od nekih karcinoma, dijabetesa i depresije.
Istraživači s Univerziteta Tomas Džeferson u SAD-u došli su do zaključka da je vruća kafa imala više tzv. titratibilnih kiselina, koje inače mogu biti odgovorne za veće antioksidativne vrednosti u toploj kafi.
"Kafa sadrži puno antioksidanasa. Ako pijete umereno, istraživanje pokazuje da to može biti poprilično dobro za vas. Došli smo do zaključka da topla kafa ima više antioksidacionog kapaciteta u odnosu na hladnu", rekla je istraživačica Megan Fuler.
Rezultati objavljeni u časopisu "Scientific Reports" takođe su otkrili da su pH vrednosti kako vruće tako i hladne kafe vrlo slični, tj. kreću se u rasponu od 4,85 do 5,13 za sve uzorke kafe koje su testirane.
S druge strane, postoje i ona istraživanja koja dokazuju kako je hladna kafa manje kisela u odnosu na toplu i da na taj način sprečava pojavu gastrointestinalnih problema, prenosi Independent Online.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar