Naime, naučnici iz Nemačke utvrdili su da cink aktivira polifenole. Ova aktivacija štiti organizam od gasa koji nastaje kao otpadni produkt ćelija. Nastali gas može oštetiti DNK čoveka, a smatra se da ima ključnu ulogu u procesu starenja i povezuje se s upalama koje mogu izazvati karcinom i Alchajmerovu bolest.
Osim čokolade, čaj, kafa i vino sadrže polifenole koji su važan antioksidans jer pomažu u borbi protiv oštećenja ćelija.
"Svakako je moguće da se u budućnosti vino, kafa, čaj ili čokolada obogate cinkom", rekla je vođa istraživanja dr Ivana Ivanović-Burmazović.
Polifenoli sami ne mogu da razgrade ovaj gas, ali u kombinaciji s cinkom stvaraju "mega kompleks".
Ovo istraživanje sprovedeno je na Univerzitetu Erlangen–Nuremberg, a prvi put su istražena dejstva ovog enzima bez pribegavanja metalima kao što su bakar i gvožđe. Cink je manje toksičan, u prevelikim dozama može izazvati povraćanje i promenu ukusa.
S druge strane, previše gvožđa povezuje se s bolestima jetre, dijabetesom i zatajenjem srca, dok bakar uzrokuje groznicu, anemiju i nizak pritisak.
Ranije se pokazalo da čokolada u umerenim količinama može biti zdrava za srce, a prema istraživanju Harvarda čini nas i pametnijima.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar