"Za studiju je korišćen veoma veliki uzorak da bi se pokazalo da percepcija gorčine utiče na to da li neko pije čaj ili kafu", rekao je koautor studije Daniel Liang-Dar Hvang sa Univerziteta u Brisbejnu.
Prema tome, ljudi s najvećom osetljivošću na gorko vole kafu, ali, paradoksalno oni je ne piju najviše.
"To ukazuje da potrošači kafe razvijaju ukus ili sposobnost otkrivanja kofeina", rekla je profesorka preventivne medicine Merilin Kornelis, koautorka studije.
"Genetika više utiče na percepciju gorčine, nego na percepciju slatkoće", rekao je Liang-Dar Hvang.
Na percepciju ukusa utiče i ponašanje jer, "iako ljudi prirodno ne vole gorčinu, mogu naučiti da cene gorku hranu", rekao je taj istraživač.
"Pošto su oni koji piju kafu uglavnom manje osetljivi na gorčinu od onih koji piju čajeve, više će ceniti i gorčinu druge hrane, kao što je zeleno povrće", rekao je mladi naučnik.
Studija, zasnovana na genetskim podacima 438.000 Britanaca koji su učestvovali u istraživanju, "ne može se generalizovati na druge zemlje i kulture", kažu njeni autori.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar