Od neprodatog hleba mese nove proizvode

Najveći britanski lanac supermarketa Tesko pokušaće da umanji bacanje hrane, tako što će neprodate vekne iz svojih pekara pretvarati u nove proizvode.
Od neprodatog hleba mese nove proizvode
Foto: Pixabay
Višak hleba jedan je od najvećih problema u maloprodaji hrane, prema britanskoj državnoj savetodavnoj službi Vrap, naročito kada su u pitanju sveže pečena peciva kratkog roka trajanja.
 
Najnoviji podaci Vrapa pokazuju da viškovi iz pekara predstavljaju skoro trećinu (67.500 tona) ukupne hrane koja se baca u UK godišnje, piše Gardijan.
 
Hleb je druga hrana po tome koliko se baca u domovima, sa procenjenih milion vekni bačenih dnevno. Takođe je jedan od najčešće bacanih proizvoda u bilo kom stadijumu lanca nabavke.
 
Tesko kaže da su svež baget i kifle, iako među najpopularnijim pecivima u Britaniji, najčešće oni proizvodi koji ostaju na policama neprodati. Maloprodajni lanac saopštio je kako je odlučio da iskoristi neprodate proizvode za pravljenje tosta s maslinama i pudinga od hleba koji će se od sledeće nedelje prodavati u 24 prodavnice. Kompanija procenjuje da će na taj način prepoloviti količinu hleba koji se baca, ako se ponuda proširi na sve njihove prodavnice.
 
Sada se Teskovi viškovi hleba prodaju po sniženoj ceni, a deo se šalje centrima za besplatnu distribuciju hrane istog dana kada su proizvedeni. Potom se nudi zaposlenima besplatno, pa se na kraju ono što preostane koristi za ishranu životinja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Deda Pera

    07.07.2019 10:22
    Kada bi pravili HLEB onako kako treba da se pravi a ne ovaj hemijski, ne bi morao jutarnji već uveče da se baci, jer se raspao. Nekada, kad se pekao HLEB, bio je dobar i jestiv i nakon tri dana. Onim što (eventualno) treba da se baci, hranila se stoka i živina. Ne treba otkrivati toplu vodu ponovo.
  • Kaćanka

    06.07.2019 20:27
    Novokomponovani pekari
    Pitajte nase experte, mi smo u tome nenadmasivi. Jednostavno je, za pocetak ga pretvoris u rezani a posle menjas one klipove sa datumom dok beli ne postane crni ili zeleni
  • ...

    06.07.2019 18:05
    Sto preostane stavis u zamrzivac pa prodajes jeftinije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.