Boje plodova kreću se od bledožute do višnja crvene i prolećno zelene. Boja jabuke proizilazi iz nivoa ekspresije određenih gena u koži jabuke, otkrivaju naučnici.
Dejvid Kegni, genetičar koji se bavi istraživanjem biljaka i hrane na Novom Zelandu, objasnio je da setovi enzima deluju zajedno na pretvaranju određenih molekula u pigmente koji se nazivaju antocijanini.
Nivoi ovih enzima kontrolišu transkripcijski faktor - protein koji reguliše ekspresiju gena - nazvan MYB10, tako da, što više MYB10 ima, kora će biti crvenija.
Da bi se dobila potpuno crvena jabuka, temperature moraju ostati niske. Jer, ako porastu iznad 40 stepeni Celzijusa, nivo MYB10 i antocijanina pada. Budući da su temperature sve više, teže je dobiti crvenu boju jabuke, otkrili su farmeri.
Dodali su i kako se nekada uzgajalo mnogo više vrsta jabuka te da su sve išle u neke druge svrhe, neke su se samo prodavale, dok su se druge koristile za proizvodnju sokova, alkohola i slično.
Sada je sve manje različitih vrsta, a na tržištu se često koriste dodaci kojima se jabukama veštački daje crvena boja.
Komentari 1
Proleteri svih
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar