Tradicionalna jela koja se pripremaju u novogodišnjoj noći širom sveta

Većina ljudi obično Novu godinu dočekuje uz bocu šampanjca, kapicama Deda Mraza i poljupcem u ponoć, ali u nekim zemljama Nova godina se ne može proslaviti bez pripreme tradicionalnih jela.
Tradicionalna jela koja se pripremaju u novogodišnjoj noći širom sveta
Foto: Pixabay (Oliebollen, Holandija)
U nekim zemljama pravi se poseban hleb i kolačići, drugi pak prave rezance (koji predstavljaju dug životni vek), pasulj (koji predstavlja novac), haringe (koje predstavljaju obilje) i specijalitete sa svinjskim mesom (koji predstavljaju sreću).
 
Pojedinosti u namirnicama i jelima se razlikuju ali je poenta ista: Delite hranu i piće s porodicom i prijateljima kako biste započeli godinu prosperiteta.
 
Evo nekoliko tradicionalih jela koja se pripremaju širom sveta.
 
Hoppin 'John, jug SAD-a
 
Jedno od najpopularnijih jela na trpezama američkog juga je pasulj (koji simbolizuje novac) sa svinjetinom i pirinčem i često se servira s kuvanim povrćem i kukuruznim hlebom. Veruje se da ovo jelo donosi sreću u novoj godini. Ovo jelo ima korene u afričkim i zapadnoindijskim tradicijama a u Severnu Ameriku doneli su ga robovi.
 
Dvanaest zrna grožđa, Španija
 
Veoma rasprostranjen običaj u Španiji koji datira iz 1909. godine podrazumeva konzumaciju 12 zrna grožđa, koje se jede jedno po jedno za svaki otkucaj sata u ponoć na prelasku iz stare u novu godinu. Veruje se da će nova godina biti srećna i uspešna za svakoga ko uspe da pojede svih 12 zrna u toku poslednjih 12 sekundi stare godine.
 
Oni koji provode novogodišnju noć u Madridu, trebalo bi da se upute na Puerta del Sol pre ponoći. Ovaj trg je prepun ljudi, okružen je barovima, restoranima i prodavnicama, pa je dobro mesto za doček nove godine.
 
Tamales, Meksiko
 
Tamales je meksičko jelo koje se priprema od kuvanog kukuruznog brašna koje se potom puni mesom, sirom i ostalim ukusnim dodacima. Mota se u osušene ljuske kukuruza ili u list banane.
 
U mnogim se porodicama žene okupljaju kako bi napravile stotine paketića, pri čemu je svaka osoba zadužena za jedan aspekt procesa kuvanja.
 
Oliebollen, Holandija
 
U Holandiji se pravi oliebollen, što u prevodu znači uljane kuglice. Tradicionalno se konzumiraju u novogodišnoj noći i na posebnim sajmovima. Zapravo, to je jedna varijanta fritula. Prže se u dubokom ulju a potom posipaju šećerom u prahu.
 
Prasići od marcipana, Austrija i Nemačka
 
U Austriji i Nemačkoj običaj je da se u novogodišnjoj noći jedu prasići od marcipana. Naime, u ovim predelima veruje se da su prasići simbol blagostanja i sreće, a ove bombice obećavaju da će u narednoj godini doneti upravo to. Ove prasiće možete naći i od čokolade.
 
Soba rezanci, Japan
 
Japanci tokom godine jedu rezance od heljde a posebno jelo su toshikoshi soba rezanci kako bi se dostojanstveno oprostili od prošle godine i dočekali onu koja dolazi. Tradicija seže iz 17. veka. Služe se u slatko-kiselom umaku s piletinom, ribom, povrćem, kozicama i sirovim jajima. Dužina rezanaca simbolizuje dug životni vek, a zbog lakoće kojom se lome simbolizuju na zaboravljanje svih problema iz protekle godine.
 
Kraljeva torta, širom sveta
 
U većini zemalja poput Grčke, Francuske, Meksika i Bugarske prave se kolači slični hlebu. U njima je obično skriven zlatnik koji simbolizuje prosperitetnu godinu za one koji ga pronađu u svom komadu torte.
 
Cotechino con lenticchie, Italija
 
Italijani svoj novogodišnji obrok započinju jelom cotechino con lenticchie koji se pravi od svinjetine i sočiva. Ovo jelo simbolizuje izobilje. Jelo je nastalo u 16. veku. Obrok se završava chiacchiereom - kuglicama prženog testa koje su uvaljane u med i šećer u prahu.
 
Kisela haringa, Poljska i Skandinavija
 
Budući da haringi ima u izobilju u Poljskoj i delovima Skandinavije mnoge novogodišnje trpeze sadrže baš ovo jelo. Veruje se da ovo jelo donosi prosperitet i bogatstvo. Obično ove ribe jedu ukiseljene s lukom ili u pavlaci. Dok Skandinavci ovu ribu jednu dimljenu u kombinaciji s paštetom i mesnim ćuftama.
 
Kransekage, Danska i Norveška
 
Kransekage su zapravo torta od venaca, tačnije to je toranj sastavljen od prstenova koji su poređani jedan na drugi. Torta je obično napravljena od marcipana i na vrh se obično stavlja zastavica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće