Zašto je dobro jesti masline?
Džon Sumer je američki nutricionista koji savetuje sportiste, menadžere i mnoge roditelje o prednostima komplementarne terapije za zdravlje i prevenciju. O maslinama ističe ovih 10 činjenica:
1. Kardiovaskularne koristi
Kad slobodni radikali oksidiraju holesterol, krvne žile se oštećuju, a masnoća nakuplja u arterijama, što s vremenom može dovesti do srčanog udara. Antioksidativne hranjive supstance u crnim maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Masline sadrže zdrave mononezasićene masti za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od ateroskleroze i povećavaju dobar holesterol. Nedavna istraživanja su pokazala i da mononezasićene masti koje se nalaze u maslinama (i maslinovom ulju) mogu pomoći u smanjenju povišenog krvnog pritiska.
2. Mršavljenje
Čini se da zamjena zasićenih mononezasićenim mastima, kakve nalazimo u maslinama, potiče mršavljenje. Maslinovo ulje potiče razgradnju masti unutar masnih ćelija, pa se možete lakše rešiti trbušnih masnoća i smanjiti neosetljivost na insulin. Ljudi koji troše najviše maslina ukupno konzumiraju manje kalorija. Krvni testovi pokazuju da oni imaju viši nivo serotonina, tzv. hormona sitosti. I sama aroma maslina može izazvati osećaj sitosti i smanjiti unos kalorija za gotovo 200 na dan.
3. Prevencija raka
Antioksidativna i protivupalna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka jer hronični oksidativni stres i hronična upala mogu biti ključni faktori u razvoju raka. Pružajući nam bogate zalihe antioksidansa i protivupalnih hranljivih supstanci, masline mogu sprečiti opasnu kombinaciju hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale.
4. Manje boli
Masline, odnosno antioksidansi i protivupalne hranjive supstance u njima mogu delovati kao prirodni ibuprofen. Njihova ulja sadrže oleocanthal, materiju s protivupalnima delovanjem. Slično kao kod klasičnih nesteroidnih protivupalnih lekova. Zanimljivo je da 50g (više od tri i po kašike) devičanskog maslinovog ulja sadrži količinu oleocanthala čije je protivupalno delovanje slično kao desetina doze ibuprofena za odrasle.
5. Zdravlje kože i kose
Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidriraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja. Odlično je mazati se maslinovim uljem nakon tuširanja, no ne koristite ga kao kremu za sunčanje jer mu to nije namena, mogli biste završiti s opeklinama.
6. Manje alergije
Protivupalna svojstva maslinovog ulja dobra su i za one koji imaju alergiju. Ekstrakti masline deluju kao antihistaminici na staničnom novou. Blokiranjem receptora histamina jedinstvene komponente u ekstraktima masline mogu pomoći u smanjenju alergijske reakcije.
7. Zdravlje probavnog trakta
Često konzumiranje vitamina E i mononezasićenih masti u crnim maslinama je povezano s nižim rizikom od raka debelog creva. Ove hranjive materije sprečavaju rak debelog creva neutralizovanjem slobodnih radikala. Maslinovo ulje ima i blagotvoran učinak na čir i gastritis. Osim toga, aktivira izlučivanje žuči i hormona gušterače, te time smanjuje učestalost formiranja žučnih kamenaca. Šalica crnih maslina sadrži 17 odsto dnevne količine vlakana, što poboljšava zdravlje probavnog trakta i podržava idealnu ravnotežu hemikalija i broja mikroorganizama potrebnih za zdrav probavni sistem.
8. Dobar izvor gvožđa
Masline, pogotovo crne, bogate su gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih stanica da prenose kiseonik po celom tijelu zavisi o prisutnosti gvožđa u krvi. Ako patimo od nedostatka gvožđa, naše tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i možemo osećati hladnoću ili slabost. Gvožđe takođe igra važnu ulogu u proizvodnji energije. I pravilna funkcija mnogih enzima i imunološkog sistema zavisi od dovoljne količine gvožđa.
9. Zdravlje očiju
Jedna šoljica maslina sadrži 10 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i omogućuje poboljšan noćni vid. Deluje i protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.
10. Povećava nivo glutationa u krvi
Potrošnja maslina je povezana sa znatno povećanim nivoima glutationa u krvi i poboljšanjem antioksidativnog kapaciteta. Glutation je jedan od najvažnijih antioksidansa u prirodi. Niži nivoi glutationa u krvi povezuju se s povišenim krvnim pritiskom, povišenim postotkom telesnih masnoća i uopšte lošijim zdravstvenim stanjem.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar