FOTO: Bizarna jela koja su prilično popularna u Kini
Lokalno stanovništvo u mnogim državama konzumira hranu koju mi možda smatramo bizarnom, ali Kina ima uverljivo najraznovrsniju ponudu hrane na svetu.
Foto: Pixabay
Možete prošetati bilo kojom ulicom i naići ćete na ukusne delikatese, turističke poslastice, ali i na one namirnice i jela koja su prilično odvratna. Neka od ovih jela poznata su po svom ukusu, neka po tome što su jedinstvena, a treća zbog svojih medicinskih svojstava.
Ova jela mogu biti napravljena od životinja, biljaka, insekata, bilo čega što je jestivo. Postoji jedna izreka o Kinezima koja je, ako malo bolje razmislite, potpuno istinita: "Kinezi jedu sve što ima četiri noge osim stolova i stolica, i sve što leti, osim aviona".
Balut
Mnogi od nas konzumiraju jaja, jer su veoma hranjiva. Kinezi i još neki narodi jedu jaja na drugačiji način koji se zove balut. Balut je delom razvijeno pileće ili pačje jaje koje je bilo u inkubatoru između 14 i 21 dan, nakon čega je skuvano i servirano za jelo, prenosi List Verse.
Balut je veoma popularna hrana koja se može naći na uličnim štandovima s hranom. Možda vam zvuči grozno da neko može pojesti delimično razvijenu patku, ali ovo jelo se smatra delikatesom u mnogim mestima. Oplođeno jaje se kuva otprilike 25 minuta i jede se dok je još toplo. Oni koji su probali, kažu da žumance ima bogat i kremast ukus. Neka jaja sadrže kosti i perje, koje je takođe jestivo. Lokalno stanovništvo smatra da kosti i perje u jajima muškarce koji ih pojedu mogu učiniti mišićavijim.
Dudova svilena buba
U mnogim kulturama razni insekti smatraju se delikatesom. Lokalno stanovništvo u Kini obožava da jede dudove svilene bube. Ukus ovih buba sličan je ukusu škampa ili rakova.
Dudove svilene bube mogu se naći na lokalnim pijacama i marketima. Oni se pripremaju na razne načine, ali ih možete kupiti zamrznute ili u konzervi. Dudova svilena buba na kineski način često je pomešana s povrćem, soja sosom i začinima. Tipično se služi uz pirinač ili testeninu. Ako ste ipak više ljubitelj slatkog, možete probati i svilene bube prelivene čokoladom.
Ovčji penis
Ako želite da povećate libido, Kinezi imaju bizarno jelo za koje tvrde da vam može pomoći. Ovčji penis služi se s penisima i testisima drugih životinja, a servira se kao lek za te probleme. Restoran Guolizhuang u Kini služi sve vrste jela sa životinjskim genitalijama.
Lokalno stanovništvo uživa u ukusu ovog jela, ali i veruje da je ono dobro za zdravlje. Većina gostiju restorana su muškarci koji žele da poboljšaju potenciju i seksualnu izdržljivost. Kinezi veruju da mogu da obnove određene delove tela, ako konzumiraju obroke koji su puni tih delova samo životinjskog porekla.
Supa od ptičje pljuvačke
Jedna od najbizarnijih stvari koje Kinezi jedu je kontroverzna supa od ptičje pljuvačke. Ovaj delikates se zapravo pravi od gnezda posebne vrste čiope. Ova mala ptica nastanjuje jugozapadnu Aziju, živi u pećini kao šišmiš. Njihova gnezda napravljena su od njihove pljuvačke, koju proizvode žlezde koje im se nalaze ispod jezika. Gnezdo, koje ova ptica napravi od pljuvačke, stvrdne se kad dođe u kontakt sa vazduhom.
Ova supa se priprema tako što se gnezdo prvo potopi u vodu, pa se zatim polako kuva na pari. Tekstura gnezda je mekana kao žele, ali nema neki poseban ukus. Lokalci ovu supu redovno konzumiraju zbog zdravstvenih benefita. Veruje se da ako redovno budete jeli supu, očuvaćete svoju mladost.
Škorpioni na štapiću
Ako se nađete u Kini i želite da probate ludu grickalicu, probajte škorpione. Ovi mali škorpioni su isprženi i servirani na drvenom štapiću. Oni se mogu naći na ulicama popularnih kineskih gradova kako mame turiste koji žele da probaju nešto potpuno drugačije. Budući da su škorpioni tanki, tako isprženi veoma su hrskavi. Kinezi veruju da konzumiranje škorpiona može izlečiti određena medicinska stanja.
Pileći testisi
Veruje se da ovaj sočan delikates poboljšava kožu žena, a muškarcima pojačava seksualnu izdržljivost. Dostupni su rozi i crni, a veličina im varira od 2,5 do pet centimetra.
Izgledaju kao male kobasice, a da bi ostali mekani, kuvaju se veoma kratko. Kada ih zagrizete, sok vam ispunjava usta. Nakon što se isprže ili skuvaju, testisi imaju blag ukus, pa ih je najbolje služiti uz pirinač i testeninu.
Prženi morski konjići
Morski konjić je najslađe stvorenje koje možete pronaći u moru, ali je osim mora možete pronaći u obliku grickalice na ulicama Kine. Morski konjić je po konzistentnosti sličan lignji i veoma je slan. Najčešće ih možete pronaći u supama ili na kebabu. Morate ih pažljivo jesti, jer sadrže oštre delove koji vam se mogu zaglaviti u desnima i zubima.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
09.01.2025.•
4
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Kako da sami napravite Ferero Roše kuglice - ovo je recept
07.01.2025.•
2
Jedan od najpoznatijih slatkiša na svetu definitivno su Ferero kuglice, poznate po svojoj teksturi i bogatom ukusu lešnika i čokolade.
Evo koliko dugo ruska salata može stajati u frižideru
07.01.2025.•
5
Ruska salata se priprema od povrća, majoneza, salame i jaja, što je čini vrlo osetljivom na kvarenje.
Crno vino - da li je zapravo toliko zdravo kao što se misli?
06.01.2025.•
1
Crno vino, kao jedna od osnovnih namirnica koje stručnjaci preporučuju kada je u pitanju zdrava mediteranska ishrana, moglo bi da ostane prošlost.
Posna trpeza za Badnji dan: Ovo je šest ukusnih predloga
05.01.2025.•
1
Donosimo vam recepte za šest posnih jela koja možete poslužiti ukućanima i gostima na Badnji dan.
Nastavnica srpskog iz Aleksinca svojim tortama pobeđuje na takmičenjima širom zemlje
05.01.2025.•
0
Profesorka srpskog jezika iz Aleksinca Branka Videnović poznata je i po svojim tortama.
Kokos štanglice sa četiri sastojka: Evo kako da napravite ukusan i zdrav desert
03.01.2025.•
1
Ako volite slatkiše, ali istovremeno se želite i da se zdravije hranite, svakako bi trebalo da isprobate jednostavni desert od kokosa.
Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
30.12.2024.•
5
Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.
Hleb (kao i sva druga hrana) može uticati na kvalitet vašeg sna
29.12.2024.•
0
Ukoliko se mučite sa snom - ishrana može biti ključna kako biste rešili ovaj problem, a u tome vam može pomoći redovno konzumiranje hleba od kiselog testa.
Švajcarci sve bliži tome da iz delića zrna kakaa omoguće beskonačnu proizvodnju čokolade
29.12.2024.•
1
Za mnoge je čokolada neizostavan deo praznika, ali i ostalih dana u godini. Međutim, uzgoj klasičnog kakaa ima gorke strane.
Kada je najbolje da se koristi meko, a kada oštro brašno?
29.12.2024.•
1
Podela brašna na meko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podela govori nam o tome na koji se način brašno samlelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti uspeli.
Ovaj začin može da pomogne u smanjenju stresa
28.12.2024.•
0
Upravljanje stresom je važno za mentalno i fizičko zdravlje, ali nije uvek lako.
Zaštićen brend leskovačke ljutenice: Neka se spremi i leskovačka mućkalica
25.12.2024.•
0
Tradicionalna zimnica koja je mešavina ljute paprike i paradajza, poznatija kao ljutenica, zaštićena je i registrovana u evidenciji Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, preneo je RTS.
Pogledajte koje kombinacije sa kafom treba izbegavati: Alkohol i kafa nisu dobar spoj
25.12.2024.•
0
Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi, a za mnoge je nezamisliv dan bez nje.
Napravite domaće fritule: Recept za savršeno meke i mirisne novogodišnje grickalice
24.12.2024.•
0
Fritule su tradicionalna poslastica poreklom sa jadranske obale, poznata po svojoj jednostavnosti i neodoljivom ukusu.
Poslastičar napravio božićni kolač sa zlatnom folijom i Svarovski kristalima - kilogram 900 evra
24.12.2024.•
1
Poslastičar iz Pijemonta Dario Hartvig napravio je panetone sa Svarovski kristalima za božićne praznike.
Niste sigurni da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje: Isprobajte trik sa čačkalicom
23.12.2024.•
0
Prženje hrane, bilo da ste iskusni ili kuvar početnik, ponekad može da postane pravi izazov.
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Komentari 1
ha
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar