FOTO: Bizarna jela koja su prilično popularna u Kini
Lokalno stanovništvo u mnogim državama konzumira hranu koju mi možda smatramo bizarnom, ali Kina ima uverljivo najraznovrsniju ponudu hrane na svetu.

Foto: Pixabay
Možete prošetati bilo kojom ulicom i naići ćete na ukusne delikatese, turističke poslastice, ali i na one namirnice i jela koja su prilično odvratna. Neka od ovih jela poznata su po svom ukusu, neka po tome što su jedinstvena, a treća zbog svojih medicinskih svojstava.
Ova jela mogu biti napravljena od životinja, biljaka, insekata, bilo čega što je jestivo. Postoji jedna izreka o Kinezima koja je, ako malo bolje razmislite, potpuno istinita: "Kinezi jedu sve što ima četiri noge osim stolova i stolica, i sve što leti, osim aviona".
Balut
Mnogi od nas konzumiraju jaja, jer su veoma hranjiva. Kinezi i još neki narodi jedu jaja na drugačiji način koji se zove balut. Balut je delom razvijeno pileće ili pačje jaje koje je bilo u inkubatoru između 14 i 21 dan, nakon čega je skuvano i servirano za jelo, prenosi List Verse.
Balut je veoma popularna hrana koja se može naći na uličnim štandovima s hranom. Možda vam zvuči grozno da neko može pojesti delimično razvijenu patku, ali ovo jelo se smatra delikatesom u mnogim mestima. Oplođeno jaje se kuva otprilike 25 minuta i jede se dok je još toplo. Oni koji su probali, kažu da žumance ima bogat i kremast ukus. Neka jaja sadrže kosti i perje, koje je takođe jestivo. Lokalno stanovništvo smatra da kosti i perje u jajima muškarce koji ih pojedu mogu učiniti mišićavijim.
Dudova svilena buba
U mnogim kulturama razni insekti smatraju se delikatesom. Lokalno stanovništvo u Kini obožava da jede dudove svilene bube. Ukus ovih buba sličan je ukusu škampa ili rakova.
Dudove svilene bube mogu se naći na lokalnim pijacama i marketima. Oni se pripremaju na razne načine, ali ih možete kupiti zamrznute ili u konzervi. Dudova svilena buba na kineski način često je pomešana s povrćem, soja sosom i začinima. Tipično se služi uz pirinač ili testeninu. Ako ste ipak više ljubitelj slatkog, možete probati i svilene bube prelivene čokoladom.
Ovčji penis
Ako želite da povećate libido, Kinezi imaju bizarno jelo za koje tvrde da vam može pomoći. Ovčji penis služi se s penisima i testisima drugih životinja, a servira se kao lek za te probleme. Restoran Guolizhuang u Kini služi sve vrste jela sa životinjskim genitalijama.
Lokalno stanovništvo uživa u ukusu ovog jela, ali i veruje da je ono dobro za zdravlje. Većina gostiju restorana su muškarci koji žele da poboljšaju potenciju i seksualnu izdržljivost. Kinezi veruju da mogu da obnove određene delove tela, ako konzumiraju obroke koji su puni tih delova samo životinjskog porekla.
Supa od ptičje pljuvačke
Jedna od najbizarnijih stvari koje Kinezi jedu je kontroverzna supa od ptičje pljuvačke. Ovaj delikates se zapravo pravi od gnezda posebne vrste čiope. Ova mala ptica nastanjuje jugozapadnu Aziju, živi u pećini kao šišmiš. Njihova gnezda napravljena su od njihove pljuvačke, koju proizvode žlezde koje im se nalaze ispod jezika. Gnezdo, koje ova ptica napravi od pljuvačke, stvrdne se kad dođe u kontakt sa vazduhom.
Ova supa se priprema tako što se gnezdo prvo potopi u vodu, pa se zatim polako kuva na pari. Tekstura gnezda je mekana kao žele, ali nema neki poseban ukus. Lokalci ovu supu redovno konzumiraju zbog zdravstvenih benefita. Veruje se da ako redovno budete jeli supu, očuvaćete svoju mladost.
Škorpioni na štapiću
Ako se nađete u Kini i želite da probate ludu grickalicu, probajte škorpione. Ovi mali škorpioni su isprženi i servirani na drvenom štapiću. Oni se mogu naći na ulicama popularnih kineskih gradova kako mame turiste koji žele da probaju nešto potpuno drugačije. Budući da su škorpioni tanki, tako isprženi veoma su hrskavi. Kinezi veruju da konzumiranje škorpiona može izlečiti određena medicinska stanja.
Pileći testisi
Veruje se da ovaj sočan delikates poboljšava kožu žena, a muškarcima pojačava seksualnu izdržljivost. Dostupni su rozi i crni, a veličina im varira od 2,5 do pet centimetra.
Izgledaju kao male kobasice, a da bi ostali mekani, kuvaju se veoma kratko. Kada ih zagrizete, sok vam ispunjava usta. Nakon što se isprže ili skuvaju, testisi imaju blag ukus, pa ih je najbolje služiti uz pirinač i testeninu.
Prženi morski konjići
Morski konjić je najslađe stvorenje koje možete pronaći u moru, ali je osim mora možete pronaći u obliku grickalice na ulicama Kine. Morski konjić je po konzistentnosti sličan lignji i veoma je slan. Najčešće ih možete pronaći u supama ili na kebabu. Morate ih pažljivo jesti, jer sadrže oštre delove koji vam se mogu zaglaviti u desnima i zubima.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
30.03.2025.•
0
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
0
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
2
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Komentari 1
ha
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar