Od čega se sve u Srbiji pravi rakija - među ukusima i šargarepa, kupus, paradajz i paprika
Nekada su se od kupusa i šargarepe pravile uglavnom salate ili domaća jela, a danas se od ovog povrća pravi i rakija.
Foto: Pixabay
Iako je naša zemlja treća u svetu po proizvodnji šljive, sa više od pola miliona tona ovog voća godišnje, šljivovica već dugo nije jedina rakija koja se proizvodi, piše Euronews Srbija. Ovo piće tradicionalno se pravi i od kajsije, kruške i dunje, a u kazanima se peku i breskve, maline, ali i med, orasi, šargarepa, kupus, pa čak i paradajz i paprika.
Penzioner Živojin Jelenković iz Lapova u kazanu koji u šali zove "vesela mašina", peče sve što može da fermentiše. Do sada je napravio rakije od 17 vrsta sirovina. Ove sezone, kaže, planira da u kazanu prvi put ispeče i papriku.
"Imam dva i po hektara voćnjaka i pravim rakiju za svoju dušu, ali i za prodaju. Ljudi najviše kupuju šljivovicu, ali ove neobične vrste vole da probaju. Naročito je svima zanimljiva rakija od kupusa. Od sto kilograma povrća dobijem oko pet do šest litara alkohola. Kupus ima u sebi 2,5 odsto šećera, a ja ga izrendam kao za ribanac, odstoji desetak dana i posle može da se ispeče. Ima aromu kupusa, ali mnogo je blaža od ostalih, voćnih rakija. Volim da eksperimentišem, mada se ponekad dešava i da pogrešim", kaže Jelenković za Euronews Srbija.
Profesor Ninoslav Nikićević je stručnjak za rakiju, a do sada je više od 850 ljudi na obukama na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu naučio kako da prave ovo piće.
On ističe da se alkoholni destilat može dobiti od bilo koje sirovine koja u svom sastavu sadrži određen procenat šećera.
"Međutim, najvažnije pitanje jeste da li je alkoholni destilat od neuobičajenih, ekstravagantnih, retkih i čudnih sirovina prijemčiv i dopadljiv ljudskim čulima. U većini slučajeva moj odgovor je ne. Kvalitet voćnih rakija proizvedenih u Srbiji mogao bi se oceniti fakultetskom ocenom 7,5. Znači moglo bi i bolje. Moje dugogodišnje iskustvo govori da 40-45 odsto prozvođača u Srbiji proizvode kvalitetne i visokokvalitetne, vrhunske voćne rakije koje se mogu naći na bilo kom svetskom tržištu, i koje su u većini slučajeva kvalitenije od inostranih. One su alkoholni ponos Srbije, sa napomenom da se ambalaža srpskih voćnih rakija, mora podići na mnogo viši nivo kvaliteta. Izvozi se uglavnom u zemlje bivše Jugoslavije, a od pravog inostranstva Austriju, Švajcarsku, Nemačku, Rumuniju, USA, Kanadu i Australiju", kaže Nikićević.
Na prostoru Srbije spravljaju se alkoholni destilati uglavnom od voćnih sirovina, šljive, trešnje, višnje, kajsije, dok su ređe breskve, jabuka, kruška, dunja, malina, kupina. Dve destilerije u Srbiji počele su nedavno da proizvode i rakije od šargarepe.
"Zastupljene su i grožđane rakije, lozovača, nešto ređe vinjak i komovica. Poslednjih godina postoji interesovanje za proizvodnju specijalnih rakija, naročito travarica, žestokih jakih alkoholih pića, gde prednjači džin, a od likera dosta su zastupljeni iz grupacije gorkih, na čelu sa pelinkovcem. Od slatkih likera najzastupljeniji su šeri brendi i orahovača", objašnjava profesor Nikićević.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, a na osnovu dostavljenih godišnjih izveštaja registrovanih proizvođača, u 2019. godini je proizvedeno 33,7 miliona litara rakije, što je povećanje proizvodnje od 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Pored registrovanih proizvođača, preduzetnika i preduzeća, veliki je broj individualnih proizvođača koji prave rakiju za sopstvene potrebe kao viševekovnu tradiciju.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
0
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Komentari 4
oma sam se setio
eh da ovi današnji rusofili probaju šta je rakija!!!
oma sam se setio
eh da ovi današnji rusofili probaju šta je rakija!!!
Ракија
За мене, мало проследим пријатељима.
Неку од њих зову "изувача"
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar