Sve više restorana izbacuje avokado iz upotrebe
Sve više svetskih restorana traži alternative avokadu u drugim namirnicama ili ga napušta u potpunosti zbog emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku koje sadrži.
Foto: Pixabay
Za rast avokada potrebno je 320 litara vode, a globalna potražnja je tolika da postaje nedostupan za lokalno stanovništvo u područjima u kojima se uzgaja, kaže za "The Guardian" Tomasina Miers, suvlasnica lanca meksičkih restorana "Vahaka".
Već neko vreme Miers se trudi da uravnoteži razorni uticaj proizvodnje avokada na okolinu. Sada misli da je pronašla odgovor: sos inspirisan zelenim gvakamoleom, napravljen od pasulja, zelenog čilija, limete i korijandera.
Sos, nazvan "Vahakamole", predstavila je prošlog meseca.
Vahaka nije prvi restoran koji je smanjio korišćenje avokada ili ga potpuno izbacio iz upotrebe.
U Torontu je meksički kuvar Aldo Kamarena nedavno predložio alternativu gvakamole napravljenu od paste od tikvica i semenki bundeve.
Irski ugostitelj JP Mek Mahon, koji je nazvao avokado "krvavim dijamantima Meksika", razvio je alternativu gvakamole napravljenu od jerusalimskih artičoka.
Ovaj trend nije ograničen samo na industriju restorana. Prošlog meseca, zvezda Tiktoka Kalum Haris prikupio je 371.000 lajkova na svom receptu za "gvakamole" koji podrazumeva korišćenje smrznutog graška.
"Pre nekoliko godina bila sam prilično poznata po tome što sam koristila avokado prilikom kuvanja - toliko da sam posvetila ceo Instagram nalog svojoj ljubavi prema njemu", kaže Betina Kampoluci Bordi.
Odlučila je da smanji korišćenje avokada kada se preselila u Veliku Britaniju, budući da je pre živela u Španiji, gde je avokado kupovala svaki dan.
"Sad u svom omiljenom receptu koristim grašak. Grašak blanširam pre nego što ga zgnječim i pomešam s kuvanom pavlakom na biljnoj bazi, soli i biberom, dodam malo iseckanog belog luka i malo limunovog soka", objasnila je.
Uzgoj avokada je neodrživ
"Odluka restorana 'Vahaka' da ponudi alternativu avokada možda je najjasniji pokazatelj do sada da se delovi prehrambene industrije bude pred ogromnim problemima s kojima se suočavamo kao rezultatom intenzivnog uzgoja", kaže Tim Lang, profesor na Univerzitetu u Londonu.
Dodaje kako je avokado postao svetska roba, savršen primer onoga što se događa kada se egzotična hrana normalizuje bez razmišljanja o posledicama.
"Problemi, koji uključuju krčenje šuma, smanjenje bioraznolikosti i nedostatak vode, znače da zajednice koje ih uzgajaju nemaju dovoljno vode za pranje i higijenu", smatra Lang.
Ali avokado je teško zameniti, kao i njegove derivate, ulje avokada i maslac od avokada, koji su važni u bezglutenskom i veganskom pečenju. Osim toga, za mnoge ljubitelje voća, sos napravljen od graška, orašastih plodova, semenki ili povrća nije prava zamena za gvakamole.
Iz restorana "Vahake" kažu da će "tradicionalni, sveže napravljeni gvakamole" da ostane na jelovniku, ali da će svaki njihov avokado "biti uzgojen na najodrživiji mogući način".
Iako zamene gvakamole možda neće verno zameniti pravi ukus avokada, povratne informacije u restoranu "Vahaka" su i više nego zadovoljavajuće.
"Davali smo ljudima 'Vahakamole' da besplatno probaju kada dođu na večeru – i generalno se čini da im se sviđa. Većina uživa i mnogi naručuju još", kaže Miers. "Ima kremast ukus i boju tradicionalnog sosa gvakamole, a ne izgleda loše ni na Instagramu", dodaje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona gripa i prehlada u jeku: Evo kako da napravite ukusan smuti za jačanje imuniteta
20.01.2025.•
0
Smuti je odličan izbor napitka u bilo koje doba godine, a ukoliko ga pijete zimi, to može, između ostalog, pozitivno da utiče i na vaš imunitet.
Savet za kuvanje povrća: Prvo ga prokuvati pa u ledenu vodu - da odmori
19.01.2025.•
0
Iako su salate sa sirovim povrćem veoma zdrave, povrće je jednako dobro u toplom obroku, ali je važno znati kako da ga pravilno skuvamo kako ne bi izgubio hranljive materije.
Tri promene na krompiru koje znače - nije siguran za jelo
19.01.2025.•
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta zbog svoje svestranosti i ukusa. Međutim, ponekad se dogodi da krompir koji smo zaboravili u ostavi počne da klija ili postane zelen.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Fizičari razvili savršen recept za poznato italijansko jelo s testeninom
19.01.2025.•
0
Mali tim fizičara sa Instituta Maks Plank, zajedno s kolegom sa Univerziteta u Barseloni i još jednim s austrijskog Instituta za nauke i tehnologiju, razvio je "nepogrešiv" recept za cacio e pepe.
I jaja se mogu zamrznuti - evo kako
19.01.2025.•
0
Mnogi biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u frižideru možemo držati i nekoliko nedelja. Međutim, da li ste znali da se jaja mogu zamrznuti?
VIDEO: Objavljena lista najgore ocenjenih jela na svetu
19.01.2025.•
0
Taste Atlas objavio je listu 100 najgore ocenjenih jela na svetu. Lista je sastavljena na osnovu oko 600.000 ocena čitalaca.
Italijani dnevno naruče 14.000 kilograma pice
15.01.2025.•
1
Italija ima 40.000 picerija, od kojih je deset odsto njih u pokrajini Kampanija čiji je glavni grad Napulj, i još 15.000 restorana brze hrane u kojima se sprema pica za poneti.
VIDEO Odgajane isto a imaju različito meso: Jedna svinja jela koncentrat, druga prirodnu hranu
14.01.2025.•
0
Jedan profesor uzgojio je dve svinje u istim uslovima na farmi a razlika u ishrani koncentratom i prirodnim elementima bila je očigledna i u kvalitetu i količini masnoće na mesu.
Naplaćuju picu sa ananasom 120 evra da je niko ne bi naručivao
14.01.2025.•
3
Picerija "Lupa" u Norviču u Engleskoj naplaćuje havajsku picu sa šunkom i ananasom oko 120 evra (100 funti) sa ciljem da odvrati kupce da naruče tu vrstu pice.
Nemački sud: Dubai čokolada mora biti proizvedena u Dubaiju
14.01.2025.•
4
Sud u Kelnu presudio je da se samo proizvodi koji su zaista proizvedeni u Dubaiju mogu reklamirati kao Dubai čokolada.
FOTO: Vodu u kojoj su se kuvale kobasice prodaju za dva i po evra
14.01.2025.•
6
Norveški prvoligaš Bodo/Glimt u poslednjih nekoliko sezona etablirao se kao klub koji redovno učestvuje u evropskim takmičenjima.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Njujork: Plan da svi učenici imaju besplatne obroke
12.01.2025.•
0
Svaki učenik u Njujorku mogao bi da dobije besplatan doručak i ručak u školi prema predlogu koji je objavila guvernerka Keti Hočul.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
VIDEO: Jedu vam se palačinke ali ne stoji kraj šporeta? Probajte one iz rerne
12.01.2025.•
3
Mnogi ljudi vole palačinke, ali sama pomisao da moraju stajati pored šporeta da bi ih napravili, odbija ih i radije posežu za nekim drugim desertom.
Žumance može biti različitih nijansi - evo šta to govori o kvalitetu jaja
12.01.2025.•
0
Jaja su mnogima omiljeni doručak i sigurno svi znamo da boja žumanceta nije uvek ista.
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
09.01.2025.•
4
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar